Wartość bezwzględna poziom rozszerzony
kuba: W wyrażeniu √9 − 4√5 − √46 + 6√5 − √16 − 6√7 zapisz najpierw pierwiastki przy
użyciu wartości bezwzględnej (wykorzystaj zależność √a2 = |a|) a następnie wykonaj
polecenie zadania. (Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci, bez użycia wartości
bezwzględniej.)
10 paź 17:57
Eta:
9−4√5= ( 2−√5)2 = 4 −6√5+5 = 9−6√5
podobnie:
46 +6√5= ( 1+3√5)2
16 −6√7= ( 3−√7)2
otrzymasz:
| 2−√5| − | 1+3√5 | − | 3−√7 |= −2 +√5 −1 −3√5 −3 +√7=.......
10 paź 18:10
kuba: dzięki ; )
10 paź 18:32