Ania.: Zad.1
Podaj wzór i wyznacz miejsca zerowe funkcji g, której wykres powstał przez przesunięcie
wykresu funkcji f danej wzorem f(x)= -x2 o wektor u=[-2,9]
Zad.2
Podaj wzór i zbiór wartości funkcji g, której wykres powstał po przekształceniu wykresu
funkcji f danej wzorem f(x)=-2x2+x-1 w symetrii osiowej o osi OX.
Zad.3
Napisz wzór funkcji f określonej wzorem f(x)=ax2+x+c wiedząc, że jej pierwiastkami są
liczby 1 i –2.
Zad.4
Znajdź trójmian kwadratowy, którego pierwiastkami są liczby –1 i 6 wiedząc, że jego
wykres przecina oś OY w punkcie A=(0;-6)
Zad.5
Napisz wzór funkcji kwadratowej g, której miejsca zerowe są liczbami przeciwnymi do
miejsc zerowych funkcji f określonej wzorem f(x)= 5x2+9x-2 , a punkt przecięcia
wykresu z osią OY ma współrzędne (0; 4)
Zad.6
Podaj postać iloczynową i kanoniczną funkcji kwadratowej f określonej wzorem:
a)f(x)= 3x2-x
b)g(x)=x2+3x-10
c)h(x)=2x2-2√6x+3
d)k(x)=5x2+10x+28
3 sty 11:42
Eta:
Korzystamy z przekształcenia
2/ x'= x
y'= -y
czyli
f(x)= 2x2 -x +1
3 sty 12:15
Eta:
Oczywiscie g(x) = 2x2 - x +1
3 sty 12:16
Eta:
3/
liczymy f(1)=0 i f( -2)=0
f(1)=a +1 +c=0
f(-2)= 4a -2 +c=0
a+c= -1 /*(-1)
4a +c=2
-a - c= 1
4a +c= 2
------------
3a = 3 to a = 1 to c= - 1 - 3 = - 4
to f(x)= x2 +x -4
3 sty 12:21
Eta:
4/
f(x)= ax2 +bx +c
czyli
f(-1)=0 i f(6)=0 A(0,6)
f(-1)= a -b +c=0
f(6)= 36a +6b +c=0
f(0)= -6 czyli - 6= c to c= -6
a-b = 6
36a +6b = 6 /:6
a - b= 6
6a +b =1
------------
7a = 7 to a=1 to b= -5
wiec f(x)= x2 - 5x -6
3 sty 12:29
Eta:
5/ f(x)=5x
2 +9x - 2 Δ= 121
√Δ= 11
x
1= 1/5 x
2= - 2
miejsca zeroweg(x) przeciwne to x
1= - 1/5 x
2= 2
więc g(x)= a(x+1/5)(x -2) i (0,4)
wstawiamy za x=0 g(x)= 4
otrzymamy a
4= a(0 +1/5)( 0 -2) czyli -2/5* a= 4 to a= -10
czyli g(x) = -10(x*15)(x -2)
możesz jeszcze wymnozyć i napisać w postaci trójmianu
sprawdzaj ! bo liczę "na piechotę"
3 sty 12:39
Eta:
6/ 1/ f(x)= 3x2 -x = x(3x - 1)
2/ f(x)=x2 +3x -10 Δ= 49 √Δ=7
x1= (-3+9)/2= 3 x2=(-3 -7)/2= -5
czyli f(x)= (x-3)(x+5)
3/ f(x)= 2x2 -2√6x +3 Δ= 24 - 24 =0
x1=x2= 2√6/4= √6/2
to f(x)= 2(x -√6/2)2
4/ f(x)= 5x2 +10x +28 Δ=100 - 20*28 <0
wiec nie rozkłada sie naczynniki
3 sty 12:49
Ania.: Zad.9
Uzupełnij tabelkę tak, by pary liczb były współrzędnymi punktów należących do wykresu
pewnego jednomianu kwadratowego. Narysuj wykres tego jednomianu.
x -0,5 -1 1,5
f(x) -1,25 -0,2
3 sty 13:09
Ania.: Zad.22
Napisz nierówność kwadratową, której rozwiązaniem jest zbiór:
a) <-12, √5>
b) (-∞; 3 1/2)
c)R/{6}
3 sty 13:11
Ania.: Zad.24
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f określonej wzorem f(x)=x2-2x+5 w
przedziale <0;3>
3 sty 13:13
Ania.: Zad.25
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f określonej wzorem f(x)= -3x2+√3x-1
w przedziale <- √3; 0>
3 sty 13:15