Logarytmy
M4ciek:
2 log
2x −3 logx + 1 =0
Czy moge za log x podstawic t?
log
22x − log
24x = 0
Co mam zrobic w zadaniach jesli log jest do kwadratu

?
Prosze o wskazowki , pomijam Dziedzine
10 paź 17:47
dero2005: spróbój tak
logx = t
2 t2 − 3 t + 1 = 0
Δ = b2 − 4ac = 1
√Δ =1
t1 = 12 t2 = 1
logx = 12 x = √10
logx = 1 x = 10
10 paź 20:02
think: log
22x − log
24x = 0
musisz rozbić log
24x na log
2x + l0g
24

inaczej nie możesz podstawić t za log
2x
10 paź 20:06
M4ciek:
log22x − log24x = 0
log22x − log2x − log24 = 0
log22x − log2x −2 = 0
log2x=t
t2−t−2=0
Δ=1−4*1*(−2)
Δ=9
itd.?
10 paź 22:01
think: tak
10 paź 22:03
M4ciek: A no to dzieki

we wtorek sprawdzian
10 paź 22:03
think: w chwili obecnej obcy jest mi ten ból
10 paź 22:05
M4ciek: To nie jest bol

Jakos sie nie przejmuje jak kiedys
10 paź 22:07