pomocy
onka: Krawędż boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy
Krawędż podstawy jest równa a Oblicz pole powierzchni bocznej i sinus połowy kąta między
ścianami bocznymi ostrosłupa
10 paź 17:37
Bogdan:

Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o miarach kątów wewnętrznych 30
o, 60
o, 90
o.
| 1 | | 1 | |
R = |
| a√3, r = |
| a√3, H = R√3 = a, h = √ r2 + H2 = .... |
| 3 | | 6 | |
1 | | 1 | | 1 | |
| ah = |
| * 2R * w ⇒ ah = 2 * |
| a√3 * w ⇒ w = ... |
2 | | 2 | | 3 | |
10 paź 23:23
God in Heaven:

I am your GOOD !
12 wrz 15:12