Prawdopodobieństwo
Alicja: 1.Zdarzenia A i B są zdarzeniami przestrzeni Ω oraz P=(AuB)=5/8, P(A)= 1/2 P(B')=3/4. Oblicz
P(A∩B).
2. Zdarzenia A i B są zdarzeniami przestrzeni Ω oraz A⊂B. Oblicz p(a∪b) i p(a∩b), gdy p(a)=0,3,
p(b)=0,4.
10 paź 17:33
Lidus: Czekaj mam ostatnio prawdopodobieństw to spróbuję Ci pomoc

.
10 paź 17:57
Lidus: 1. Na początku musimy znależć P(B).
P(B)=1/4, dlatego, że 3/4+1/4=4/4=1, bo największe prawdopodobieństwo zawsze jest równe 1.
2.Musimy przekształcić następujący wzór. P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B), czyli
P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(A∪B)
P(A∩B)=1/2+1/4−5/8= 4/8+2/8−5/8=6/8−5/8=1/8
P(A∩B)=1/8
10 paź 18:05
Lidus: Spróbuję też rozwiązać zadanie 2, ale nie wiem czy będzie ono dobrze.
10 paź 18:12
Lidus: Wybacz, ale jednak chyba nie jestem w stanie go rozwiązać

. Jeśli pojawi się think, to może
ona coś tutaj zaradzi. Z mojej strony to tyle.
10 paź 18:21
b.: w 2. trzeba skorzystać z tego, że A⊂B − stąd np. A∩B=A, A∪B=B
10 paź 19:06
llll:
23 sty 21:46
IIII: ⊂γ⊂
23 sty 21:50
llll:
23 sty 21:52
Mateusz: Oho jakiś gimbus nie śpi rodzice zapomnieli wyłączyć komputer
23 sty 21:54
Janek191:
z.2
P( A ) = 0,3
P( B ) = 0,4
Ponieważ
A ⊂ B więc A ∪ B = B ⋀ A ∩ B = A
dlatego
P( A u B ) = P( B) = 0,4
P( A ∩ B ) = P( A) = 0,3
======================
23 sty 22:17
incognito: zdarzenia A i B są zdarzeniami przestrzeni Ω oraz A ∩ B= ∅, P(A) = 0,3, P(A ∩ B)=0,7.
Oblicz P(B).
29 lis 16:19
Piotr 10: Sprawdź czy dobrze jest przepisane zadanie..
29 lis 16:20
MQ: Coś ci się nie pomyliło? Jak to możliwe, żeby A∩B=∅ i jednocześnie P(A∩B)=0,7?
29 lis 16:21
Janek191:
Może powinno być P( A ∪ B ) = 0,7 ?
29 lis 16:28