AS:
| | y | |
Niech 3√5 = |
| wtedy mamy y3 = 5*x3 [1] |
| | x | |
Rozpatruję 4 przypadki
1. x i y parzyste − odrzucamy, gdyż będzie to ułamek skracalny przez 2
i zajdzie jeden z trzech następnych przypadków.
2, x − nieparzyste , y − parzyste
Przy tym założeniu x = 2*m + 1 , y = 2*n gdzie m,n ∊ N
Wtedy lewa strona równości [1] dla x = 2*m + 1 będzie nieparzysta ,
bo każda liczba nieparzysta w potędze 3 jest nieparzysta
Prawa strona dla y = 2*n będzie parzysta,bo każda liczba parzysta
w potędze 3 bedzie parzysta,a pomnożona przez 5 da również liczbę parzystą.
Równość nie może zajść − ten przypadek odpada
3, x − parzyste , y − nieparzyste
Przy tym założeniu x = 2*m , y = 2*n + 1 gdzie m,n ∊ N
Wtedy lewa strona równości [1] dla x = 2*m będzie parzysta ,
bo każda liczba parzysta w potędze 3 jest parzysta
Prawa strona dla y = 2*n + 1 będzie nieparzysta,bo każda liczba nieparzysta
w potędze 3 bedzie nieparzysta,a pomnożona przez 5 da również liczbę nieparzystą.
Równość nie może zajść − ten przypadek odpada
4, x − nieparzyste , y − nieparzyste
Przy tym założeniu x = 2*m + 1 , y = 2*n + 1 gdzie m,n ∊ N
Wstawiając x i y do równości [1] mamy
(2*m + 1)
3 = 5*(2*n + 1)
3
8*m
3 + 3*4*m
2*1 + 3*2*m*1
2 + 1
3 = 5*(8*n
3 + 3*4*n
2*1 + 3*2*n*1
2 + 1
3)
8*m
3 + 12*m
2 + 6*m + 1 = 40*n
3 + 60*n
2 + 30*n + 5
8*m
3 − 40*n
3 + 12*m
2 − 60*n
2 + 6*m − 30*n = 4 |:2
4*m
3 − 20*n
3 + 6*m
2 − 30*n
2 + 3*m − 15*n = 2
4*m
3 − 20*n
3 + 6*m
2 − 30*n
2 − 2 =15*n − 3*m − 15*n
Lewa strona jest wielokrotnością 2 a więc jest parzysta,prawa strona jest
wielokrotnością 3 a więc jest nieparzysta.
Równość nie może zajść − ten przypadek odpada
Wniosek ostateczny:
Nie istnieje ułamek którego wartością jest
3√5