Udowodnij
balbina: Udowodnij, że √2 nie jest liczbą wymierną.
10 paź 17:25
runny:
Nie wiem czy dobrze, proszę kogoś o sprawdzenie

Każdą liczbę wymierną można przedstawić w postaci ilorazu liczby całkowitej i liczby
naturalnej, które są względnie pierwsze. Załóżmy, że
√2 jest liczbą wymierną, stąd mamy:
a = b
√2
Suma liczby całkowitej i naturalnej musi być liczbą całkowitą
a + b = b
√2 + b = b(
√2 + 1)
√2 ∊ (0 ; 1). Iloczyn liczby naturalnej i niecałkowitej nie jest liczbą całkowitą, stąd
założenie jest błędne, stąd
√2 jest liczbą niewymierną
10 paź 17:31
b.: ,,Iloczyn liczby naturalnej i niecałkowitej nie jest liczbą całkowitą'' −− to jest nieprawdą,
10 paź 17:41
runny:
...
muszę zapamiętać, żeby najpierw myśleć potem pisać...
10 paź 18:22
b.: ale początek jest dobry:
a = b√2
a2 = 2b2
i teraz trzeba popatrzyć na podzielność przez 2 (i dojść do sprzeczności z tym, że a i b są
wzgl. pierwsze)
10 paź 19:02