rozwiaz rownanie
kamil: y'−y=xe2x
10 paź 17:11
Jack:
...=xe2x ?
10 paź 17:12
kamil: tak jack o to chodzi
10 paź 17:23
Krzysiek: To jest zwykłe równanie różniczkowe do rozwiązanie metodą czynnika całkującego. Miałeś?
Czynnik całkujący wychodzi e−x a rozwiązanie, jeśli się nie walnąłem:
y = (x − 1)*e2x + c*ex
10 paź 17:38
kamil: sek w tym ze nic z tego nie umiem a dojde co i jak jak migys mi to pokazac krop po kroku
10 paź 17:41
Krzysiek: czynnik całkujący to u(x) − jest funkcją x.
Numer jest taki żeby znaleźć takie u, żeby zapisać lewą stronę jako [uy]'
Ale [uy]' = u'y + uy'
Mnożymy obie strony równania różniczkowego przez u:
uy' − uy = uxe2x
I widzimy że musimy mieć:
u'= −u a stąd u = e−x
10 paź 17:50
Krzysiek: Więc lewa strona to:
[ye−x]' − zróżniczkuj i zobacz że się zgadza.
Więc mamy teraz równanie różniczkowe:
[ye−x] = xe2x*e−x = xex
całkujemy obie strony i mamy już tylko jeden y w jednym miejscu i możemy go obliczyć
10 paź 17:52
Krzysiek: primu zapomniałem przy nawiasie kwadratowym w pierwszym równaniu od dołu
10 paź 17:53
Krzysiek: czyli:
y = ex * ∫xexdx = ... = (x − 1)e2x + cex
10 paź 17:56
Jack:
Czynnik całkujący jest tu niepotrzebny, Poza tym jest to równanie różn. liniowe niejednorodne.
Wynik wyszedł ok.
10 paź 20:35