matematykaszkolna.pl
Ania.: Mógłby mi ktoś pomóc emotikonka Zad.1 Podaj wzór i wyznacz miejsca zerowe funkcji g, której wykres powstał przez przesunięcie wykresu funkcji f danej wzorem f(x)= -x2 o wektor u=[-2,9] Zad.2 Podaj wzór i zbiór wartości funkcji g, której wykres powstał po przekształceniu wykresu funkcji f danej wzorem f(x)=-2x2+x-1 w symetrii osiowej o osi OX. Zad.3 Napisz wzór funkcji f określonej wzorem f(x)=ax2+x+c wiedząc, że jej pierwiastkami są liczby 1 i –2. Zad.4 Znajdź trójmian kwadratowy, którego pierwiastkami są liczby –1 i 6 wiedząc, że jego wykres przecina oś OY w punkcie A=(0;-6) Zad.5 Napisz wzór funkcji kwadratowej g, której miejsca zerowe są liczbami przeciwnymi do miejsc zerowych funkcji f określonej wzorem f(x)= 5x2+9x-2 , a punkt przecięcia wykresu z osią OY ma współrzędne (0; 4) Zad.6 Podaj postać iloczynową i kanoniczną funkcji kwadratowej f określonej wzorem: a)f(x)= 3x2-x b)g(x)=x2+3x-10 c)h(x)=2x2-2√6x+3 d)k(x)=5x2+10x+28
3 sty 11:19
Basia: Aniu nie bardzo mam teraz czas, ale 1 zadanie pomogę Ci rozwiązać. Zad.1 Podaj wzór i wyznacz miejsca zerowe funkcji g, której wykres powstał przez przesunięcie wykresu funkcji f danej wzorem f(x)= -x2 o wektor u=[-2,9] Jeżeli wykres funkcji y=f(x) przesuwamy o wektor u=[p,q] to powstaje wykres funkcji y=f(x-p) + q czyli w Twoim zadaniu y= -(x+2)2+9=-(x2+4x+4)+9=-x2-4x+5
3 sty 12:09
Eta: 1/ f(x)= - x2 a= -1 g(x) = - (x +2)2 +9 g(x)= -x2 -4x +5 Δ= 36 Δ=6 x1= - 5 x2= 1
3 sty 12:09
Basia: Zad.2 Podaj wzór i zbiór wartości funkcji g, której wykres powstał po przekształceniu wykresu funkcji f danej wzorem f(x)=-2x2+x-1 w symetrii osiowej o osi OX. Jeżeli wykres funkcji g(x) ma być symetryczny do f(x) względem OX to: 1. współczynnik a=2 ( przeciwny do a z f(x) czyli -(-2) czyli 2) 2. miejsca zerowe będą takie same czyli: dla f(x) oblicz Δ i pierwiastki x1 i x2 g(x)= 2(x-x1)(x-x2) podstaw wyliczone x1 i x2 i wykonaj mnożenie napisz jak sobie poradziłaś
3 sty 12:13
Basia: A Eta już też działa. Dzień dobry. Pogadasz z Anią na temat drugiego i następnych ?
3 sty 12:14
Eta: Witam! Tak pomogę Jejemotikonka
3 sty 12:16
Ania.: w zadaniu 2 po obliczeniu delty wychodzi wynik - 7 więc pierwiastka z delty raczej się nie da wyciągnąć...
3 sty 12:26
Ania.: Ok, udało mi się policzyć emotikonka
3 sty 12:32