Ania.: Mógłby mi ktoś pomóc


Zad.1
Podaj wzór i wyznacz miejsca zerowe funkcji g, której wykres powstał przez przesunięcie
wykresu funkcji f danej wzorem f(x)= -x2 o wektor u=[-2,9]
Zad.2
Podaj wzór i zbiór wartości funkcji g, której wykres powstał po przekształceniu wykresu
funkcji f danej wzorem f(x)=-2x2+x-1 w symetrii osiowej o osi OX.
Zad.3
Napisz wzór funkcji f określonej wzorem f(x)=ax2+x+c wiedząc, że jej pierwiastkami są
liczby 1 i –2.
Zad.4
Znajdź trójmian kwadratowy, którego pierwiastkami są liczby –1 i 6 wiedząc, że jego
wykres przecina oś OY w punkcie A=(0;-6)
Zad.5
Napisz wzór funkcji kwadratowej g, której miejsca zerowe są liczbami przeciwnymi do
miejsc zerowych funkcji f określonej wzorem f(x)= 5x2+9x-2 , a punkt przecięcia
wykresu z osią OY ma współrzędne (0; 4)
Zad.6
Podaj postać iloczynową i kanoniczną funkcji kwadratowej f określonej wzorem:
a)f(x)= 3x2-x
b)g(x)=x2+3x-10
c)h(x)=2x2-2√6x+3
d)k(x)=5x2+10x+28
3 sty 11:19
Basia:
Aniu nie bardzo mam teraz czas, ale 1 zadanie pomogę Ci rozwiązać.
Zad.1
Podaj wzór i wyznacz miejsca zerowe funkcji g, której wykres powstał przez przesunięcie
wykresu funkcji f danej wzorem f(x)= -x2 o wektor u=[-2,9]
Jeżeli wykres funkcji y=f(x) przesuwamy o wektor u=[p,q] to powstaje wykres funkcji
y=f(x-p) + q
czyli w Twoim zadaniu
y= -(x+2)2+9=-(x2+4x+4)+9=-x2-4x+5
3 sty 12:09
Eta:
1/ f(x)= - x2 a= -1
g(x) = - (x +2)2 +9
g(x)= -x2 -4x +5 Δ= 36 √Δ=6 x1= - 5 x2= 1
3 sty 12:09
Basia:
Zad.2
Podaj wzór i zbiór wartości funkcji g, której wykres powstał po przekształceniu wykresu
funkcji f danej wzorem f(x)=-2x2+x-1 w symetrii osiowej o osi OX.
Jeżeli wykres funkcji g(x) ma być symetryczny do f(x) względem OX to:
1. współczynnik a=2 ( przeciwny do a z f(x) czyli -(-2) czyli 2)
2. miejsca zerowe będą takie same
czyli:
dla f(x) oblicz Δ i pierwiastki x1 i x2
g(x)= 2(x-x1)(x-x2)
podstaw wyliczone x1 i x2 i wykonaj mnożenie
napisz jak sobie poradziłaś
3 sty 12:13
Basia:
A Eta już też działa. Dzień dobry. Pogadasz z Anią na temat drugiego i następnych ?
3 sty 12:14
Eta: Witam! Tak pomogę Jej
3 sty 12:16
Ania.: w zadaniu 2 po obliczeniu delty wychodzi wynik - 7 więc pierwiastka z delty raczej się
nie da wyciągnąć...
3 sty 12:26
Ania.: Ok, udało mi się policzyć
3 sty 12:32