Ania.: Zad.1
Podaj wzór i wyznacz miejsca zerowe funkcji g, której wykres powstał przez przesunięcie
wykresu funkcji f danej wzorem f(x)= -x
2 o wektor u=[-2,9]
Zad.2
Podaj wzór i zbiór wartości funkcji g, której wykres powstał po przekształceniu wykresu
funkcji f danej wzorem f(x)=-2x
2+x-1 w symetrii osiowej o osi OX.
Zad.3
Napisz wzór funkcji f określonej wzorem f(x)=ax
2+x+c wiedząc, że jej pierwiastkami są
liczby 1 i –2.
Zad.4
Znajdź trójmian kwadratowy, którego pierwiastkami są liczby –1 i 6 wiedząc, że jego
wykres przecina oś OY w punkcie .
Zad.5
Napisz wzór funkcji kwadratowej g, której miejsca zerowe są liczbami przeciwnymi do
miejsc zerowych funkcji f określonej wzorem f(x)= 5x
2+9x-2 , a punkt przecięcia
wykresu z osią OY ma współrzędne (0; 4)
Zad.6
Podaj postać iloczynową i kanoniczną funkcji kwadratowej f określonej wzorem:
a)f(x)= 3x
2-x
b)g(x)=x
2+3x-10
c)h(x)=2x
2-2
√6x+3
d)k(x)=5x
2+10x+28
Jak mi nie pomożecie to koniec
3 sty 10:38
Tomasz: Zad1.
Wzór tej funkcji to: g(x)= -(x+2)2+9 = -x2-4x+5
Miejsca zerowe: Δ=16-4*(-1)*5=36 √Δ=6 więc X1=-5 X2=1
Można je także wyznaczyć ze wzorów Viete'a:
X1*X2=c/a=-5 X1+X2=-b/a=-4 ⇒ X1=-5 X2=1
3 sty 13:11
Tomasz: Zad2.
Wzór tej funkcji to: g(x)=-f(x)=2x2-x+1
Zbiór wartości: Korzystamy z Yw=-Δ/4a=7/8. Ponieważ wykresem funkcji g(x) jest parabola z
ramionami skierowanymi do góry to zbiór wartości = <7/8;+∞)
3 sty 13:29
Eta: No juz masz obliczone w poprzednim poście
3 sty 13:30
Tomasz: Zad3.
Korzystamy ze wzorów Viete'a. X1=1 X2=-2 więc:
X1+X2=-b/a=-1/a X1+X2=-1 ⇒ a=1
X1*X2=c/a=c X1*X2=-2 ⇒ c=-2
więc f(x)=x2+x-2
3 sty 13:42
Tomasz: Zad4.
Kolejny raz najłatwiej skorzystać z Viete'a. Niestety nie napisałaś w jakim punkcie
wykres przecina oś OY. Załóżmy, że jest to punkt P=(0,6)
X1=-1 X2=6
f(0)=6=c więc (już w skrócie):
X1*X2=c/a ⇒ a=-1
X1+X2=-b/a ⇒ b=5
więc f(x)=-x2+5x+6
3 sty 13:59
Tomasz: Zad5.
Pierwiastkami funkcji f(x)= 5x
2+9x-2 są (co łatwo obliczyć) 2 i -0,2.
Pierwiastki funkcji g(x) to liczby do nich przeciwne a więc -2 i 0,2. Masz więc oba
miejsca zerowe oraz punkt przecięcia z OY i postępujesz tak samo jak w zadaniu 4.
3 sty 14:13