MASAKRA: MASAKRA: Oblicz:
lim (1/2)
n+2+3
-n/2
-n+1-(1/3)
n-1
prosze niech mi ktos pomoze bo kosmiczny wynik mi wyszedl
3 sty 10:32
Basia:
policzę ale trochę później; teraz muszę wyjść, a może w tym czasie Eta zadziała
3 sty 10:39
Basia:
1/4 * 2-n + 3-n
W(x)= --------------------------
2*2-n -3*3-n
dzielimy licznik i mianownik przez 2-n
1/4 + (3/2)-n
W(x)= -------------------------------
2 - 3* (3/2)-n
n→ +∞ to -n → -∞ to (3/2)-n → 1
1/4 + 1 5/4
czyli W(x) → --------------- = -------------------- = -5/4
2 - 3 -1
3 sty 10:48
Basia:
jeśli nie wiesz skąd się co wzięło pytaj, ale na razie muszę kończyć
3 sty 11:08
MASAKRA: dzieki wielkie za pomoc
3 sty 11:09