Uproszczenie wyrażenia
siabadaba: Męczę się z tym zadaniem już od długo i cały czas robię coś źle

Należy uprościć wyrażenie:
(3/x + x/3)
2 − (x/3 − 3/x)
2
Powinno wyjść 4.
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś to rozpisał bo chciałabym zobaczyć gdzie robię błąd
Z góry bardzo dziękuję
10 paź 15:47
ania: weź to wszystko do kwadratu i wychodzi ci cos takiego\
(9/x
2 +2 +x
2/9)−(x
2/9−2+9/x
2)=
9/x
2 +2 +x
2/9−x
2/9+2−9/x
2=4
powinno ci się wszystko ładnie poskracać
10 paź 15:52
Święty: Wzory skróconego mnożenia znasz?
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
(3x+x3)2−(x3−3x)2=...
10 paź 15:53
siabadaba: Dziękuje bardzo
10 paź 15:55
M4ciek: | | 3 | | x | | x | | 3 | |
( |
| + |
| )2 − ( |
| − |
| )2 = |
| | x | | 3 | | 3 | | x | |
| | 9 | | 3 | | x | | x2 | | x2 | | x | | 3 | | 9 | |
= |
| +2* |
| * |
| + |
| −( |
| −2* |
| * |
| + |
| )=... |
| | x2 | | x | | 3 | | 9 | | 9 | | 3 | | x | | x2 | |
10 paź 15:55