Znajdź wszystkie wartości m
ania: Znajdź wszystkie wartości m , dla których suma różnych rozwiązań równania
x
2−2m(x−1)−1=0 jest równa sumie ich kwadratów
próbowałam coś tu pokombinować ze wzorami vieta ale szczerze mówiąc nie wyszło nic sensownego
...
10 paź 15:36
ania: ehem może by ktoś chociaż oblookał to ?;>
10 paź 15:52
ania: jestem upierdliwa ale to zadanie mnie nurtuje
10 paź 16:23
Godzio:
x
2 − 2mx + 2m − 1 = 0
a = 1,b = −2m , c = 2m − 1
założenie:
Δ > 0
x
1 + x
2 = x
12 + x
22 ⇒ x
1 + x
2 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2
próbuj
10 paź 16:31
ania: no m wyszlo mi 1/2 i 5/2 ale to drugie rozwiązanie nie jest jakby objęcie i w sumie nie wiem
czemu
10 paź 17:08