:)
jagoda: Rozwiaż rownanie:
1) (2x−3)(x+5)=(5x+9)(6+3x)
2) (3x−1)(2−x)−x(xx+3)=2
10 paź 14:24
M4ciek: W czym masz problem?
10 paź 14:28
jagoda: nie umiem tego rozwiazac

jestem za tepa na to a mam jutro zadanie z maty do zrobienia wiele
jest na forum tego ale nie ma rozwiazan
10 paź 14:31
M4ciek: Ok,to rob po kolei jak Ci mowie i wklejaj tutaj:
1.Wymnoz nawiasy przez siebie i uporzadkuj
10 paź 14:31
jagoda: 2x2 − 3x +10x −15 ?
10 paź 14:33
M4ciek: to jest lewa strona , ale jeszcze prawa:
2x2−3x+10x−15=...
10 paź 14:35
jagoda: 30x+27x+15x2?
10 paź 14:37
jagoda: pozniej 13x2+50x+51=0 do tego momentu wiem
10 paź 14:39
M4ciek: zgubilas 9*6? I zapisz to tak normalnie : lewa strona = prawa strona
10 paź 14:39
jagoda: aha czyli 30x+36+27x+15x2
10 paź 14:41
M4ciek:
Jejku:
2x2−3x+10x−15=30x+27x+15x2+54
10 paź 14:42
M4ciek: Teraz przerzuc na jedna strone
10 paź 14:42
jagoda: nie ja nie kapuje dobra darujmy sobie to
10 paź 14:43
M4ciek: No , ale czego nie rozumiesz?
Masz wymnozyc nawiasy po jednej stronie i po drugiej.
A znak rownosci jak stal tak stoi

Nastepnie to co po prawej stronie rownania przerzucasz na lewa strone i porzadkujesz.
10 paź 14:45
jagoda:
nie wiem czy dobrze prosze sprawdz tak mi wyszlo ale w ksiazkach w odp jest ze te dwa rownania
sa sprzeczne nie maja rozwiazan
1) (2x−3)(x+5)=(5x+9)(6+3x)
2x² + 10x − 3x − 15 = 30x + 15x² + 54 + 27 x
2x² − 15x² + 10x − 3x − 30x − 27x = 54 + 15
−13x² − 50x = 69
2) (3x−1)(2−x)−x(xx+3)=2
6x − 3x² − 2 + x − x³ − 3x = 2
4x − 4x² − x³= 4
10 paź 14:54
M4ciek:
1)
−13x2 −50x − 69 = 0
Δ=2500−4*(−13)*(−69)
Δ=2500 − 3588
Δ<0 − brak rozwiazan
2) Nie wiem co oznaczaja te xx kolo siebie?
10 paź 14:59
jagoda: przepraszam zle mi sie napisalo ma byc jeden x
10 paź 15:00
jagoda: a to drugie jak bedzie?
10 paź 15:12
jagoda: 4x−4x2−x3−4=0 a dalej?
10 paź 15:14
jagoda:
10 paź 15:29
jagoda: SKAD WZIELO SIE TE 2500?
10 paź 15:36