Kombinatoryka - rzut kostką
Mohero: Rzucamy pięć razy kostką do gry. Ile jest możliwości otrzymania:
a) szóstki tylko w trzecim i piątym rzucie,
b)szóstki tylko w pierwszym rzucie lub drugim rzucie,
c) szóstki przynajmniej jeden raz?
Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie, jak zrobić to zadanie.
10 paź 14:18
Ломоно́сов: a) szóstki tylko w trzecim i piątym rzucie
Szóstka może wypaść tylko w trzecim i piątym rzucie ⇔ W pierwszym, drugim i czwartym rzucie
szóstka nie może wypaść
Pierwszy rzut − rozpatrujemy 5 oczek (1, 2, 3, 4, 5)
Drugi rzut − rozpatrujemy 5 oczek (1, 2, 3, 4, 5)
Trzeci rzut − wypada szóstka
Czwarty rzut − rozpatrujemy 5 oczek (1, 2, 3, 4, 5)
Piąty rzut − wypada szóstka
Z reguły mnożenia łatwo wyliczyć, że możliwości otrzymania szóstki tylko w trzecim i piątym
rzucie jest:
5 * 5 * 1 * 5 *1 = 125
b) szóstki tylko w pierwszym rzucie lub drugim rzucie
Rozdzielmy to zdarzenie na 3 podzdarzenia:
A − w pierwszym rzucie wypada szóstka
B− w drugim rzucie wypada szóstka
C− w pierwszym i drugim rzucie wypada szóstka (wnioskujemy po obecności spójnika lub)
A −
Pierwszy rzut − wypada szóstka Czwarty rzut − rozpatrujemy 5 oczek
Drugi rzut − rozpatrujemy 5 oczek Piąty rzut − rozpatrujemy 5 oczek
Trzeci rzut rozpatrujemy 5 oczek Z reguły mnożęnia: 1 * 5 * 5 * 5 * 5 = 625
B −
Pierwszy rzut − rozpatrujemy 5 oczek Czwarty rzut − rozpatrujemy 5 oczek
Drugi rzut − wypada szóstka Piąty rzut − rozpatrujemy 5 oczek
Trzeci rzut − rozpatrujemy 5 oczek Z reguły mnożenia: 5 * 1 * 5 * 5 * 5 = 625
C − Wychodzi 125 (ten sam przypadek jak w podpunkcie a, tyle że mamy inny rzut, w którym
ma wypaść szóstka)
Możliwości otrzymania szóstki tylko w pierwszym rzucie lub drugim rzucie jest:
625 + 625 + 125 = 1375
c)szóstki przynajmniej jeden raz?
Wszystkich możliwych ciągów powstałych wskutek 5 − krotnego rzutu kostką jest:
65 = 7776
Gdybyśmy nie uwzględnili szóstki, wszystkich możliwości byłoby:
55 = 3125
Zatem wszystkich możliwości, w których otrzymamy szóstkę przynajmniej raz jest:
7776 − 3125 = 4651
10 paź 16:44