pooomocy ;)
Ziutuusia: Samochód przejechał 15 km z prędkością o wartości 30kmh a nastepnie jechał kolejne 15 km z
prędkoscią o wartości 90kmh. oblicz wartosć średniej prędkosci samochodu.
10 paź 13:24
Kejt:
Dane:
s
1=15km
s
2=15km
wylicz t
1 i t
2
10 paź 13:26
Ziutuusia: tak. wyznaczyłam t1 i t2
t1=0,5h
t2= 15h
i dalej jak.?
10 paź 13:28
Kejt: | | 1 | |
popraw t2.. to nie będzie |
| .. |
| | 5 | |
10 paź 13:29
Ziutuusia: yhy t2=16
10 paź 13:30
10 paź 13:31
Ziutuusia: aha dziękuje

a to jest jakis wzró czy trzeba go wyprowadzić.?
10 paź 13:32
Kejt: hmm.. w sumie można z niego dowolnie korzystać, oczywiście przy ruchu jednostajnym
prostoliniowym.
| | s | |
tak swoją drogą jakby się temu przyjrzeć to to jest zwykłe V= |
|  . |
| | t | |
10 paź 13:34
Ziutuusia: a rzeczywiście.
a mam jeszcze takie zadanie. Myślałam że je zrobie ale nie bardzo bo jest takie dziwne.Treść:
Uczniowe podczas doświadczenia puścili swobodnie stalową kulkę z wysokości 5m., Oszacuj wartość
prędkości jaką uzyska kulka tuż przed uderzeniem w zmienie oraz czas ruchu kulki. Napisz jakie
założenie przyjmujesz i uzasadnij je.
10 paź 13:37
Kejt:
v=√2gh
gdzie:
v − wartość prędkości
h − wysokość
g − przyspieszenie ziemskie
z prędkością powinnaś sobie poradzić, więc napiszę założenie:
Pomijamy opór powietrza.
10 paź 13:42
Ziutuusia: tak tak już sobię podstawie.

dziękuje
10 paź 13:46
Bogdan:
Jeśli dane są dwa jednakowej długości odcinki drogi, pierwszy jest pokonywany ze średnią
prędkością v
1, drugi z prędkością v
2, to średnia prędkość v
s na całej trasie jest równą
średniej harmonicznej podanych prędkości.
10 paź 13:49
Kangur: Czy rozwiązaniem pierwszego zadania jest 45km/h?
Proszę o szybką odpiwiedź.
Z góry dziękuję.
9 lis 14:34
Grześ: Tak, w 100%
9 lis 14:47
Kangur: Dzięki. A mógłbyś jeszcze podać rozwiązanie drugiego zadania? Wyszło mi 10m/s ale nie jestem
pewnien czy dobrze. Mam identyczną prace kontrolną do oddania na jutro a z fizyki jestem lewy
9 lis 14:53
Grześ: Już Ci je rozpisze
9 lis 14:57
Grześ: Tak więc mamy dane:
s=5 m
| | m | |
g=a≈9,8 |
| lub 10(nie wiem jak przyjmujecie) |
| | s2 | |
Szukane:
v=?
t=?
v=
√2gh
Policz v, oraz liczymy czas:
9 lis 15:00
Kangur: tutaj mi przystawiło
9 lis 15:32
Grześ: to będzie 1 s, nie widzisz
9 lis 15:36
Kangur: no fakt więc t=1s
| | m | |
Ale chyba cos w V zle bo teraz liczylem jeszcze raz i wyszlo 0,5 |
| |
| | s | |
9 lis 15:41
Kangur: Ehh fizyka i matma to na prawde moje słabe strony
9 lis 15:45
Grześ: V=
√2*5*10=
√100=10
9 lis 15:45
Kangur: | | M | |
No więc wartość prędkości jaką uzyska kulka tuż przed uderzeniem w ziemie = 10 |
|
|
| | S | |
oraz czas ruchu kulki = 1s
Czy to jest poprawna odpowiedź?
9 lis 15:50
Grześ: Tak
9 lis 16:10
Kangur: Ok wielkie dzięki za pomoc
9 lis 16:10