rownanie
erni: Rozwiaż rownanie:
a)(2x−3)(x+5)=(5x+9)(6+3x)
b)x(2x+7)−5=(x+4)(5−x)
c)(3x−1)(2−x)−x(xx+3)=2
10 paź 12:46
Kejt: w czym problem?
10 paź 12:52
voltage: właśnie− w czym?
10 paź 12:52
M4ciek:
Zrobie jedno , a reszte wkleisz tutaj sama:
b) x(2x+7)−5=(x+4)(5−x)
2x
2+7x−5=5x−x
2+20−4x
3x
2 + 6x −25 = 0
Δ=36−4*3*(−25)
Δ=336
√Δ=
√336=4
√21
| | −6−4√21 | | −6+4√21 | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | −2(3+2√21) | | −2(3−2√21) | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | 3+2√21 | | 3−2√21 | |
x1 = − |
| x2 = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
10 paź 12:57