kilka zadan:( Pomocy~!
Dziewczyna: 1) cenę towaru zwiększono o 10% a następnie obniżono o 10%. Oblicz ile procent ceny pierotnej
stanowi cena końcowa;
2) cenę pewnego towaru podniesiono o 20%, a po pewnym czasie obniżono do pierwotnej wartości. O
ile procent obniżono cenę?
3) cenę pewnego towaru dwukrotnie obniżono o 30%. Towar kosztuje obecnie k zł Wyznacz cenę
pierwotną towaru;
4) pensja pewnego pracownika rosła każdego roku o 20% w stosunkku do roku poprzedniego. O ile
procent wzrosła ona w ciągu trzech lat?
5) średnia płaca w spółce zatrudniającej 20 pracowników jest równa 600zł. jaką pensję nalezy
dać nowemu pracownikowi, aby średnia płaca wzrosła o 2%?
10 paź 12:45
voltage: 5
12600−100%
x− 102%
x=12852 => Nowy musi dostać 852 zł.
10 paź 12:52
Godzio:
1) 1,1x −− cena po podwyżce o 10%
0,9 * 1,1x −− cena po obniżce o 10%
Dokończ
2) y * 1,2x = x ⇒ y = ...
3) 0,7 * 0,7x = k ⇒ x = ...
4) 1,2 * 1,2 * 1,2x −−− pensja po 3 latach
5)
| x + y | |
| = 1,02*600 ⇒ y=.... |
| 21 | |
10 paź 12:53
Kejt: w czym problem?
10 paź 12:53
Dziewczyna: Kejt to pierwsze bo nadal nie rozumie?
10 paź 12:58
Godzio:
0,9 * 1,1x = 0,99x co oznacza że końcowa cena stanowi 99% ceny pierwotnej
I teraz wytłumaczenie dlaczego 1,1x i 0,9 * 1,1x
Jeśli mamy towar o cenie x i podwyższymy jego cenę o 10% to mamy:
x + 10%x −−− i to jest mam nadzieję zrozumiałe i teraz możemy to dodać:
x + 10%x = 110%x −−− to inaczej można zapisać: 1,1x
Teraz obniżamy nową cenę o 10% więc to zapisujemy:
1,1x − 10% * 1,1x i znowu można odjąć:
1,1x − 10% * 1,1x = 90% * 1,1x −− i to można zapisać 0,9 * 1,1x
Teraz zrozumiałe ?
10 paź 13:03
Dziewczyna: tak dzięki
10 paź 13:06