dowod
Pener: Uzasadnij ze dla dowolnej liczby calkowitej calkowitej m liczba m3−m jest podzielna przez 3
10 paź 12:45
M4ciek:
m3 − m = m(m2−1) = m(m−1)(m+1) = (m−1)m(m+1)
Wsrod trzech kolejnych liczb dokladnie jedna z nich jest podzielna przez 3, dlatego liczba
(m3−m) jest podzielna przez 3.
10 paź 13:01
May Funk: Skoro wśród m,m−1,m+1m, m − 1, m + 1m,m−1,m+1 jedna z liczb jest podzielna przez 3, to cały
iloczyn:
m(m−1)(m+1)m(m − 1)(m + 1)m(m−1)(m+1)
jest podzielny przez 3.
By:
https://geometrydashmeltdown.io
22 maj 08:58