Rozłóż na czynniki wielomian
Jacek: Witam mam następujący problem. Nie było mnie kilka dni w szkole i nie mogę się uporać z
zadaniami takiego typu:
x3+2x2−x−2=?
gdyby mógł ktoś napisać co z zadaniem takiego typu należy zrobić krok po kroku będe bardzo
wdzięczny. Czekam na szybka odpowiedź
10 paź 12:37
Kejt: wyłącz wspólny czynnik przed nawias pierwszych dwóch a potem ostatnich dwóch. zapisz tutaj.
10 paź 12:38
Jacek: czyli to będzie wyglądało tak?
x2(x+2)+(−x−2)
10 paź 12:41
M4ciek:
x
3+2x
2−x−2=
x2(
x+2)−
1(
x+2)=(
x2−1)(
x+2)=(x−1)(x+1)(x+2)
x=1 v x=−1 v x=−2
Najkrocej mowiac to:
Wylaczamy tak przed nawias aby w obu nawiasach zostalo nam to samo
10 paź 12:42
Kejt: powiedzmy, wyłącz jeszcze minus w drugim nawiasie, żeby to samo zostało..
10 paź 12:42
Kejt: Maciek psujo
10 paź 12:42
Jacek: wielkie dzięki za pomoc
10 paź 12:45