uzasadnij że liczby a bc tworzą ciąg geometryczny
gabi: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a2b2c2( |
| + |
| + |
| )= a3+b3+c3 |
| | a3 | | b3 | | c3 | |
10 paź 12:01
M:
20 kwi 18:48
M:
22 maj 11:13
Leszek: podstaw : a=a ; b=aq ;c =aq23
P = a6q6( 1/a3 + 1/(a3q3) + 1/(a3q6)) = a3( q6 + q3 + 1)
L = a3 + a3q3 + a3q6 = a3(q6 + q3 + 1)
P=L
22 maj 21:36
Leszek: powinno byc : c = aq3
22 maj 21:39
Jinxia:
A czemu nie c=a*q2? skoro to maja byc kolejne wyrazy ?
22 maj 21:54
ABC: i tak udowadniacie nie w tą stronę − bo tu pokazujecie że jeśli liczby tworzą ciąg geometryczny
to ta równość zachodzi a trzeba pokazać że jeśli ta równość zachodzi to liczby tworzą ciąg
geometryczny
22 maj 22:58
wredulus_pospolitus:
innymi słowy ... gdy już wykazaliśmy, że dla liczb tworzących ciąg geometryczny podana równość
zajdzie ... to 'wystarczy' pokazać, że dla wszystkich innych liczb (takich które nie tworzą
ciągu geometrycznego) ta nierówność nie zajdzie.
22 maj 23:13