Korzystając z własności wartości bezwzględnej, uzasadnij, że wyrażenie
asv: Korzystając z własności wartości bezwzględnej, uzasadnij, że wyrażenie
| | 2 | |
||x−2|−4|*||x−2|+4|*| |
| | |
| | x2−4x−12 | |
przedstawia liczbę naturalną. Podaj konieczne założenia.
10 paź 11:46
asv: @up
10 paź 12:06
asv: @up @up
10 paź 13:00
Godzio:
zał: x ≠ 6 i x ≠ −2
z własności wiemy że:
|x| * |y| = |xy| więc w pierwszym przypadku mamy (a − b)(a + b)
| | 2 | |
| |x − 2|2 − 16| * | |
| | |x − 2|2 = (x − 2)2 |
| | x2 − 4x − 12 | |
| | 2 | |
| x2 − 4x − 12| * | |
| | = | 2 | = 2 |
| | x2 − 4x − 12 | |
10 paź 13:06
asv: Niby takie proste a nie wiedziałem

Powiedz mi prosze jak należy traktować taki zapis:
||x−2|−4|?
Dlaczego nie jest to zapisane w taki sposób: |(x−2)−4| ?
10 paź 17:58
asv: @up
10 paź 22:17
Godzio: tego nie można tak zapisać zauważ że tam jest
|x − 2|2 = (x − 2)2 nie inaczej
10 paź 22:18
asv: ...dlatego, że wartość bezwzględna jest zawsze dodatnia tak samo jak kwadrat jakiejś liczby?
10 paź 22:56
Godzio: dokładnie tak
10 paź 23:09