!
Wyznacz współczynniki funkcji y=x2+bx+c wiedząc że:
a) wierzchołek paraboli ma współrzędne (−3,1)
b) parabola jest styczna do osi x w punkcie (2,−4)
c) dla x=−2 funkcja f osiąa wartość najmniejszą równą 4
d) miejscami zerowymi funkcji f są liczby −4 i 2
e) jedynym miejscem zerowym funkcji jest liczba 6
| −b | ||
p = | ||
| 2a |
| −b | ||
−3 = | => b = 6 | |
| 2 |
| Δ | ||
q = | ||
| 4a |
| b2 − 4ac | ||
1 = | ||
| 4 |
| 36 − 4c | ||
1 = | => c = 8 | |
| 4 |
| −b − √Δ | −b + √Δ | |||
x1 = | x2 = | |||
| 2a | 2a |