Planimetria
agu: Długość jednego z boków równoległoboku jest równa 14. Wysokość równoległoboku przeprowadzona z
wierzchołka na ten bok dzieli go na połowy. Jeden z kątów równoległoboki ma miarę α. Oblicz
pole P i obwód L gdy:
a) α=45 stopni
b) α=60 stopni
c)α=150 stopni.
Pomóżcie chociaż jeden przykład, to potem analogicznie bym zrobiła
10 paź 10:30
Kejt:

14=2a
a=7
h=a
√3=7
√3
L=14*2+14*2=...
P=a*h=14*7
√3=...
10 paź 11:10
Kejt: poprawka:
P=2a*h (bo "a" przyjęliśmy jako połowę boku)
10 paź 11:13
agu: to czym będą się różniły kolejne przykłady, bo nie rozumiem..
10 paź 11:19
Kejt: kątami..a jak kątami to i zależnościami pomiędzy bokami
10 paź 11:21
agu: dalej nie rozumiem. możesz mi krok po kroku jeszcze raz wyjaśnić?
Planimetria to zło..
10 paź 11:23
Kejt: hmm.. może zacznę od tego, miałaś zależności pomiędzy bokami w trójkącie o stopniach:
30; 60; 90 i 45; 45; 90? bo są różne programy..
10 paź 11:25
agu: powiem Ci tak, moja matematyczka nie mówiła, nie tłumaczyła nam nic, rzuciła nam 20 zadań i
róbta sami, ja musze zjeść łososia. Więc.. Ogólnie kołata mi się 30:60:90 w ten sposób
10 paź 11:28
Kejt:

dobra. to zrobimy z tych zależności. W razie gdybyś nie pamiętała czy coś.. to narysuję.
10 paź 11:33
Kejt: jak to przetrawisz to daj znać

swoją drogą.. współczuje takiego nauczyciela..
10 paź 11:34
agu: Okej, przetrawiłam, pierwszy trójkąt jest mi bliższy.. : d
No, jest niepoważna, a matura w maju : /
No, ale, co dalej z tym moim zadaniem?
10 paź 11:38
Kejt:

teraz na podstawie tamtych zależności spróbuj policzyć a i h ;>
10 paź 11:43
agu: a=72? ; x
10 paź 11:57
agu: kurde, a=7√2
10 paź 11:58
agu: kurde, pokićkane to, mój mózg nie rozumie już nic : <
10 paź 12:01
Kejt: jest ok

a "h"?
10 paź 12:04
agu: właśnie, próbuje h liczyć z pitagorasa, ale nie wychodzi mi. bo licze (7√2)2 + h2 = 14
10 paź 12:05
agu: 142
10 paź 12:06
Kejt: zobacz na rysunek.. ten z zależnościami

skoro dwa kąty są równe to trójkąt musi
być...(jaki?) ;>
10 paź 12:06
agu: równoramienny? : >
10 paź 12:08
Kejt: tak

więc h=..?
10 paź 12:09
agu: h = 7? : D
10 paź 12:10
agu: ha! Jesteś cudowna : D mogę chodzić do Ciebie na korki? : D
10 paź 12:11
agu: to P=49√2 a L=24√2+24?
10 paź 12:13
agu: to drugi przykład będzie z tą drugą zależnością, to wiem jak zrobić.
A jak jest α=150? to jak to będzie wyglądać?
10 paź 12:16
Kejt: a=h popraw ;> 14+14=24? ;>
10 paź 12:17
agu: 28, tak właśnie zauważyłam.
10 paź 12:20
Kejt: popraw odpowiedzi.. co do tego 3. to nie mam pomysłu jeszcze..
10 paź 12:21
agu: Okej, ale tak czy siak, dziękuje Ci bardzo

. I za cierpliwość

Dziekuje
10 paź 12:23
Kejt: nie ma sprawy

jak coś wymyślę to napiszę
10 paź 12:23
agu: okej
10 paź 12:25
Kejt: mam
10 paź 12:25
Kejt:

wiem, że to nie wygląda na równą połowę.. ale nie chciało mi się już poprawiać. działaj
10 paź 12:28
agu: nie za bardzo wiem o co chodzi, tzn wiem, ale to nie będzie tak jak druga zależność? Chociaż
nie, bo kąty są obrócone, to ma znaczenie prawda?
10 paź 12:37
Kejt: nie, nie ma

tzn. tylko takie, że trzeba trochę te zależności przekręcić
10 paź 12:38
agu: Jakoś dziwnie kombinowałam i mi wyszło, że a=14√3/ 3
2a= 28√3/3 i że 2a=h : x
10 paź 12:40
Kejt: spójrz jeszcze raz.. przeciwprostokątna jest równa 2a.
10 paź 12:41
agu: no to 2a=14, to a =7?
10 paź 12:42
Kejt: ojj.. powinno być w tym wypadku 2h wybacz
10 paź 12:43
agu: 2h =14?
10 paź 12:44
Kejt: tak.
10 paź 12:45
agu: to h = 7, a a ile?
h=a?
10 paź 12:48
Kejt: nie, to nie jest równoramienny, bo równych kątów nie ma. a=h√3
10 paź 12:49
agu: jeszcze raz, 2h=14, h=7, to h√3=7√3? to a=7√3 to wyjdzie to samo co w 2 przykładzie?
10 paź 12:57
Kejt: nie, nie to samo. w drugim wychodzi a=7 i h=7
√3 a teraz masz na odwrót
10 paź 13:07
agu: Fakt! Teraz to widze, musiałam odetchnąć i zrozumiałam jak jeszcze raz przysiadłam
10 paź 16:44