Funkcja kwadratowa
Radek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których funkcja f(x)=(m2−1)x2−2mx+4m+5 jest
rosnąca w przedziale (− nieskończoność;1) i malejąca w przedziale(1; + nieskończoność)
Bardzo proszę o pomoc
10 paź 09:19
kiko:

Przyjmując ogólnie, że funkcja kwadratowa ma postać f(x)=ax
2+bx+c to:
1. Aby to w ogóle była funkcja kwadratowa to a≠0
2. Aby miała kształt jak na rysunku to a <0
3. Aby miała tylko jeden pierwiastek to Δ=0
4. Aby miała pierwiastek równy 1 to f(1)=0
10 paź 11:32