dziedzina wyrazenia
krzysiek12: Zbiór R\{−3,0,2} jest dziedziną wyrażenia...?
Poprosze o obliczenie. dziekuje
10 paź 09:18
R.W.16l: to widać że D ale na przyszłośc to się robi najczesciej tak, jak nie widać od razu
1o
x2+x−6≠0
Δ=1+24=25
√Δ=5
x1=−3
x2=2
odpada, bo zero może być
2o
x(x2+5x+6)≠0
x≠0 i 2
2:
Δ=25+24=49
√Δ=7
x1=−6
x2=1
odpada
3o
x≠0 i x≠2 i x≠3
4o
x≠0 i x≠2 i x≠−3
10 paź 09:53
R.W.16l: do 3o i 4o − skoro mianownik nie moze być zero to żaden składnik mnożenia nie moze być zero
x(x−2)(x+3)
x≠0 i x−2≠0 i x+3≠0
x≠0 i x≠2 i x≠−3
D: x∊ℛ/{−3,0,2}
10 paź 09:55