Funkcja kwadratowa
Przemek : Proszę o pomoc
Liczba b jest największą liczbą całkowitą, dla której najmniejsza wartość funkcji f(x)=
x2+bx+2 jest większa od −3. Znajdż liczbę b.
9 paź 23:05
M4ciek:
f(x)=x
2+bx+2 , a>0 wiec w wierzcholku wartosc jest najmniejsza.
−b>−6
b<6
b=5?
9 paź 23:12
Przemek : własnie powinno wyjść 4 dlatego nie wiem jak za zadanie sie złapać
9 paź 23:15
fikuś: błąd
yw>−3
9 paź 23:19
fikuś: yw=b2−4ac
9 paź 23:20
sadasdasda: Δ=b2−8
q=−Δ/4a
q=−b2+8/4
−b2+8/4=0
−b2+8=0
−(b2−8)=0
−(b2−4)(b2+4)=0
b=4 v b=−4
9 paź 23:21
M4ciek: (b2−8)=0 ≠ −(b2−4)(b2+4)
9 paź 23:34
Przemek : Zrobiliście mi siano w głowie
9 paź 23:40