(:
M4ciek:
1.Narysuj wykres funkcji:
I 2
I log2x I −4 I
1.Rysuje log
2x
2.Odbijam to co ponizej osi Ox nad os oraz zaznaczam to co pozostalo nad osia.
3.?
4.Przesuwam o 4 jednostki w dol
5.Patrz punkt 2

Co mam zrobic w 3? Czyli 2
I log2x I ?
2.Ustal liczbe pierwiastkow rownania f(x)=m w zaleznosci od wartosci parametru m.
Czy to chodzi oto ,ze dla :
m<0
m=0
m≥0

3.Sporzadz wykres funkcji g, takiej ,ze y=g(m)
Pozdrawiam

i przepraszam za brak polskich znakow.
9 paź 22:27
M4ciek: Zabraklo wszystkich na forum
9 paź 23:24
fikuś: 2log2x=x
9 paź 23:27
M4ciek: ok , ale co z tym zrobic

?
9 paź 23:30
fikuś: rozpatrz dwa przypadki
1. log2x>0 lub równe
2. log2x<o
9 paź 23:30
fikuś: 1. gdy log2x>0 lub równe to y=Ix−4I
2. gdy log2x<0 to y=I1/x−4I
9 paź 23:36
M4ciek: Lece spac , czekam az mi ktos jutro pomoze
9 paź 23:40
M4ciek: Podbijam temat do gory
10 paź 12:25
M4ciek: Podbijam
10 paź 13:10
M4ciek: Podbijam
10 paź 13:48
M4ciek: Podbijam
10 paź 14:18
Bogdan:

Korzystamy w zadaniu z zależności: a
loga x = x
f(x) = |2
| log2 x | − 4|
Założenie: x > 0
| | 1 | |
Dla x ∊ (0, 1): | log2 x | = −log2 x = log2 x−1 = log2 |
| |
| | x | |
| | 1 | |
f(x) = |2 | log2 x | − 4| = |2 log2 (1/x) − 4| = | |
| − 4| |
| | x | |
Dla x ∊ (1, +
∞): | log
2 x | = log
2 x = log
2 x
f(x) = |2
| log2 x | − 4| = |2
log2 x − 4| = |x − 4|
Czy teraz będzie łatwiej?
10 paź 14:47
M4ciek: Mysle, ze tak, wiec teraz rysuje :
Ix−4I dla x∊(1,+
∞)
| | 1 | |
Wiec rysuje: |
| −4 dla x∊(0,1) oraz x−4 dla x∊(1,+∞) i odbijam do gory? |
| | x | |
10 paź 14:55
M4ciek:
10 paź 15:49
M4ciek: Czy po prostu podstawiac x z przedzialow i pozaznaczac

?
10 paź 15:59
Bogdan:
| | 1 | |
Narysuj oba wykresy: y = |
| − 4 i y = x − 4, części ujemne odbij od osi x do góry,
|
| | x | |
| | 1 | |
zaznacz dla x ∊ (0, 1) odbitą część wykresu y = |
| − 4, dla x∊<1, +∞) odbitą część
|
| | x | |
wykresu: y = x − 4
10 paź 16:12
M4ciek: Okey dziekuje

2.Ustal liczbe pierwiastkow rownania f(x)=m w zaleznosci od wartosci parametru m.
A co z tym?
10 paź 16:18
Bogdan:
Wyobraź sobie, że po Twoim wykresie funkcji f(x) przesuwa się po osi y i równolegle do osi x
od −∞ do +∞ prosta y = m (jest to wykres funkcji stałej). Odczytaj z rysunku, dla jakich
wartości m ta prosta w ilu punktach przecina wykres f(x). Liczba przecięć prostej y = m
wykresy f(x) jest równa liczbie rozwiązań równania f(x) = m
10 paź 16:33