zbiory poziom rozszerzony
zbiory: zbiory − zadanie z gwiazdką poziom rozszerzony:
wykaż że prawdziwa jest równość:
A\ [ B\ (C\D)]=(A\B) ∪ [ (A∩C) \ D]
9 paź 22:24
Vax: Zdefiniujmy funkcję charakterystyczną:
λ
A (x) =
{ 1 dla x ∊ A
{ 0 dla x ∉ A
Oznaczmy λ
A(x) = a , λ
B(x) = b , λ
C(x) = c , λ
D(x) = d.
Łatwo sprawdzić, że prawdziwe są równości:
λ
A∪B = a+b−ab , λ
A∩B = ab , λ
A\B = a(1−b), oraz zachodzi równość a
2 = a.
Wyznaczmy więc funkcję charakterystyczną lewej strony:
λ
A\[B \ (C\D)] = λ
A(1 − λ
B\(C\D)) = a(1 − λ
B(1−λ
C\D)) = a(1−b(1−λ
C(1−λ
D)))
= a(1−b(1−c(1−d))) = a(1−b(1−c+cd)) = a(1−b+bc−bcd) = a−ab+abc−abcd
Wyznaczmy teraz funkcję charakterystyczną prawej strony:
λ
(A\B) ∪ [ (A∩C) \ D] = λ
A\B+λ
(A∩C) \ D − λ
A\B*λ
(A∩C) \ D = a(1−b) +
λ
A∩C(1−λ
D) − a(1−b)*λ
A∩C(1−λ
D) = a−ab+ac(1−d)−a(1−b)ac(1−d) =
a−ab+ac−acd−ac(1−b−d+bd) = a−ab+ac−acd−ac+abc+acd−abcd = a−ab+abc−abcd
Czyli istotnie dana równość zachodzi, qed
8 sie 14:17
Eta:
Sposobem szkolnym 
Z def. działań na zbiorach
L : x€ {A\[B\(C\D)]} ⇔ x€A ⋀ x∉[B\(C\D)] ⇔x€A ⋀ x∉B ⋀x€ (C\D)⇔
x€A⋀x∉B⋀x€C⋀x∉D
P : x€ {(A\B) U [(A∩C)\D]} ⇔x€ (A\B) v x€(A∩C)⋀x∉D⇔( x€ A ⋀x∉B) v(x€A⋀x€C⋀x∉D)⇔
⇔
x€A ⋀x∉B ⋀x€C ⋀x∉D
L=P ( równość zachodzi
8 sie 19:31
GROM:
A Ty Vax wiesz, co to jest poziom rozszerzony?
8 sie 20:21
Saizou : GROM, a
Vax skończył chyba w tym, roku gimnazjum
8 sie 20:24
Eta:
8 sie 22:37