funkcja
ola: f(x)= 2x−5 : x2−4
1. Wyznacz dziedzinę
2. Podaj miejsce 0 funkcji
3 Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartość 1
Jeśli komuś by się chciało to byłabym wdzięczna za wytłumaczenie
9 paź 21:38
logic: a) D: x
2−4≠0
D=R−{−2,2}
2x−5=0
−x
2+2x−1=0
x=1
zgadza się?
9 paź 21:43
ola: chyba tak.. dzięki
9 paź 21:44
ola: ale wiesz co... jak teraz licze, to nie wiem czemu
−x2+2x−1=0
x=1
jak to wyszło...bo to jest −x2+2x=1
9 paź 21:48
logic: −x2+2x−1=0
Δ=0
x=1
lub ze wz. skróconego mnożenia
powiedz mi czy sugerujesz że się machnęłam czy nie rozumiesz?
9 paź 21:51
ola: raczej to 2
9 paź 21:53
ola: a mam jeszcze pytanie odnośnie miejsc zerowych bo nie wiem... tylko to 2x−5 mam brać pod uwagę
czy x2−4=0 też liczyć?
9 paź 21:55
Bogdan:
Zapis funkcji podany przez
olę nie jest taki, jak podał go
logic, zapis
oli jest
| | 5 | |
przecież taki: f(x) = 2x − |
| − 4. |
| | x2 | |
Należy
olu podawać porządnie treść zadań, matematyka nie toleruje bylejakości.
9 paź 23:46