Rozwiąż stosując rozkład na ułamki pierwsze.
Ellos: | 3 | | 7 | | 8 | |
| = ( |
| )2x+2 * ( |
| )x |
| 16*18x | | 4 | | 27 | |
9 paź 21:08
Ellos: Proszę o pomoc... Nie mogę sobie poradzić z tym rozkładem na ułamki....
9 paź 21:59
Bogdan:
a co to są ułamki pierwsze?
9 paź 23:41
Ellos: Nie do końca wiem, ale takie jest polecenie. Po prostu proszę o rozwiązanie, nie patrzcie na te
ułamki pierwsze.
9 paź 23:45
Bogdan:
| 3 | | 49x | | 49 | | 23x | |
| = |
| * |
| * |
| |
| 16 * 2x * 9x | | 24x | | 16 | | 9x * 3x | |
| 3 | | 49x | | 49 | | 1 | |
| = |
| * |
| * |
| / * (16 * 2x * 9x * 3x) |
| 16 * 2x * 9x | | 2x | | 16 | | 9x * 3x | |
| | 49 | | 49 | |
3 * 3x = 49x * 49 ⇒ ( |
| )x = ( |
| )−1 |
| | 3 | | 3 | |
10 paź 00:07