nierówność
przemek: co to znaczy że do rozwiązania tego zadania log(35− x3)/ log(5−x) >3 trzeba
zastosowac przypadki

jak to zrobić

pomocy
9 paź 20:54
logic: | log(35−x3 | |
| >3 /*log(5−x) |
| log(5−x) | |
I. log(5−x)≥0 v II. log(5−x)<0
5−x≥1 x>4
x≤4
log(35−x3)>3log(5−x) log(35−x3)<3log(5−x)
log(35−x3)>log(5−x)3
35−x3>(5−x)3
rozumiesz?
9 paź 21:26
Eta:
czy zapis jest taki?
i logarytm jest dziesiętny?
9 paź 21:27
przemek: tak tak

taki zapis i logarytm dziesiętny.
9 paź 21:30
Eta:
nie trzeba żadnych przypadków
załozenia: 35 −x
3 >0 i 5−x >0 => x >...........
to: log(35 −x
3) > 3log(5−x)
log(35−x
3) > log(5−x)
3 => 35−x
3 > ( 5−x)
3
podnieś prawą stronę do sześcianu uporządkuj nierówność
rozwiąż ją i podaj jej rozwiązania uwzględniając założenia
i to wszystko
9 paź 21:34
przemek: wyszło z tego 35−x
3>125−x
3
35−125−x
3+x
3>0
i co dalej

w ten sposób

−90−x
6>0 czy jakoś inaczej
9 paź 21:53
Godzio: −x
3 + x
3 = 0
9 paź 21:55
Eta:
( a−b)
3 = a
3 −3a
2b +3ab
2 −b
3
( 5−x)
3=.............. popraw te bzdury , które podałeś

otrzymasz poredukcji nierówność keadratową , policz deltę ......
a tak przy okazji : −x
3 +x
3 =
0
9 paź 21:56
przemek: czyli co z tego wyjdzie

bo ja juz się kompletnie w tym zaplatałem...
9 paź 21:57
przemek: już się pomału wyplatuję

dzięki eta

jesteś wielki
9 paź 22:02
Eta:
"mał
a" .......
9 paź 22:04
9 paź 22:05
przemek: a powiedz mi jeszce dlaczego pominełas tam wczesniej te logarytmy

można tak skracać?
9 paź 22:06
Eta:
log10a > log10b <=> a >b
podstawa log. jest >1 , to funkcja log. jest rosnąca
więc zachowujemy zwrot nierówności
9 paź 22:09
przemek: dziękuje sredecznie


:
9 paź 22:11
przemek: a jeszce jedno... co wynika z tego załozenia: 35 −x3 >0 i 5−x >0

? z tego
drugiego x>5 a z tego pierwszego

jak to się ma do wyników x1=3 i x2=2
9 paź 22:14
przemek: nie wiem dlaczego ale cały czas przy sprawdzaniu wychodzi mi że lewa strona równa sie prawej. a
powinno wychodzić że prawa jest wieksza od lewej.
9 paź 23:36
Nadek:
D:x∊(−∞; 3√35) ⇒ 5−x >1 i dopiero wtedy można wnioskować ,że nie będzie żadnych
"przypadków"
10 paź 09:37