Wykaż, że jeśli w trójkącie o bokach a,b,c leżących odpowiednio
smmileey: Wykaż, że jeśli w trójkącie o bokach a,b,c leżących odpowiednio naprzeciw kątów o miarach
| | 1−cosγ | |
α,β,γ, spełniona jest równość cosα= |
| , to trójkąt ten jest równoramienny |
| | 2cosβ | |
Bogdan:
cosγ = cos(180
o − (α + β)) = −cos(α + β) = −cosα cosβ + sinα sinβ
| | 1 − cosγ | |
cosα = |
| ⇒ 2cosα cosβ = 1 − cosγ |
| | 2cosβ | |
2cosα cosβ = 1 + cosα cosβ − sinα sinβ ⇒ cosα cosβ + sinα sinβ = 1
cos(α − β) = 1 ⇒ α − β = 0 ⇒ α = β co należało wykazać.