Korzystając z wzoru cosinusów wykaż
smmileey: | | a2+b2 | | 1 | |
Korzystając z wzoru cosinusów wykaż, że |
| = |
| , gdzie a i b są |
| | d12+d22 | | 2 | |
długościami boków równoległoboku oraz d1 i d2 są długościami jego przekątnych.
9 paź 20:23
Godzio:

cos(180 − α) = −cosα
| | 1 | | 1 | | d1 | | d2 | |
b2 = ( |
| d1)2 + ( |
| d2)2 − 2 |
| * |
| cos(180 − α) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | d1d2 | |
b2 = |
| d12 + |
| d22 + |
| cosα |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | d1 | | d2 | |
a2 = ( |
| d1)2 + ( |
| d2)2 − 2 |
| * |
| cosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | d1d2 | |
a2 = |
| d12 + |
| d22 − |
| cosα |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
dodaje równania:
| | 1 | | 1 | |
a2 + b2 = |
| d12 + |
| d2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
a2 + b2 = |
| (d12 + d22) |
| | 2 | |
9 paź 20:57
Eta:
oznaczam dla ułatwienia zapisu e, f −− dł. przekątnych
ze wzoru cosinusów mamy
e
2= a
2 +b
2 −2ab *cosα
f
2= a
2 +b
2 −2ab *cos( 180
o−α) ....... cos(180
o−α) = − cosα
e
2 = a
2+b
2 −2ab cosα
f
2= a
2+b
2 +2ab cosα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
e
2+f
2= 2a
2 +2b
2
e
2+f
2= 2( a
2+b
2)
to :
c. n.u
9 paź 21:23
Eta:
Godzio 
......... wiesz? ..... co powiedziałby na to
Gustlik
9 paź 22:12
Bogdan:
Nie tylko
Gustlik
9 paź 23:39
smmileey: Dziękuję.
11 paź 14:12
sa: coto sa za wzory? Bo nie tak probuje znalezc sens w tym rozwiazanie i nie potrafie
11 paź 14:27
sushi_ gg6397228:
wzory: twierdzenie cosinusów
11 paź 14:32
sa: no znalazem juz. Jednak wciaz nie moge zrozumiedc zapisow Godzia. Po czym mozna wywnioskowac ,
ze tak wlasnie powinien wygladac rysunek?
11 paź 14:39
sushi_ gg6397228:
rownoleglobok chyba wiesz co to jest, w zadniu jest podane: boki "a,b", przekatne "d1,d2"
11 paź 14:42
sa: Czyli rozumiem ,ze sugerowal sie oznaczeniem , ktore jest takze uzywane dla rownoleglobokow?
11 paź 14:49
sushi_ gg6397228:
nie po to zrobil rysunek i dal oznaczenia, aby potem sobie litery i liczby z kosmosu podstawiał
przeciez w pierwszym poscie zostalo wyjasnione, co oznaczaja kazde literki
11 paź 15:01
sa: a fakt

nie doczytalem do konca. Juz rozumiem wszystko. dzieki za pomoc
11 paź 15:04