Zadanie z ciągów
Święty:
Cześć. Nie mam odpowiedzi do zadania domowego. Proszę o sprawdzenie.
Oblicz sumę wszystkich trzycyfrowych liczb naturalnych, które nie są podzielne ani przez 12,
ani przez 15.
1. Obliczyłem sumę wszystkich liczb trzycyfrowych (wyszło 494 550).
2. Znalazłem sumę liczb trzycyfrowych podzielnych przez 15 (32 850).
3. Znalazłem sumę liczb trzycyfrowych podzielnych przez 12 (41 400).
4. Znalazłem sumę liczb trzycyfrowych podzielnych przez 60, bo to NWD(12,15). Wyszło 8100.
5. Od sumy wszystkich liczb trzycyfrowych odjąłem sumę liczb trzycyfrowych podzielnych przez 15
a także sumę liczb trzycyfrowych podzielnych przez 12. Następnie dodałem sumę liczb
trzycyfrowych podzielnych przez 60.
Wynik 428400
Czy wynik jest dobry? Czy założenie zadania jest dobre?
Pozdrawiam forumowiczów.
9 paź 20:13
Godzio:
Trzeba uwzględnić liczby podzielne przez 12 i 15 bo będą one i tu i tu czyli tak jakby 2 razy
je odejmiesz
12 * 15 = 180
2 * 12 * 15 = 360
3 * 12 * 15 = 540
4 * 12 * 15 = 720
5 * 12 * 15 = 900
9 paź 20:23
Godzio: a dobra bo to już uwzględniłeś w takim razie jest ok
9 paź 20:25
Święty: Dziekuję.
Jeszcze jedno pytanie. Na jaki poziom matury oceniasz to zadanie?
9 paź 20:26
Godzio: NWD i NWW jest na rozszerzeniu więc na podstawie być nie może
9 paź 20:46
Święty: To jest śmieszne. O NWD i NWW uczyłem się w podstawówce

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
9 paź 22:15
Święty: Dobra, to jeszcze jedno zadanko.
Liczby a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy −2. Liczba 2 jest pierwiastkiem równania
acx2+(a−bc)x−b=0. Znaleźć a,b,c.
Moje rozwiązanie:
a = a
b =a+r= a−2 r=−2
c =a+2r= a−4
x=2
Znając powyższe dane podstawiłem do równania. Powstało:
2a2−3a−14=0
Δ=121
√Δ=11
a1= −2 ⋁ a2=3,5
a=−2 ⋁ a=3,5
b=−4 ⋁ b=1,5
c=−6 ⋁ c=−0,5
Dobrze?
10 paź 15:16
Święty: Sprawdzi ktoś? Bo nie mam odpowiedzi...
10 paź 15:49
Święty: Up!
10 paź 16:19
Godzio:
jest ok
10 paź 16:24