matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
usuwanie niewymierności z mianownika
Karo:
Bardzo proszę o pomoc z usunięciem niewymierności:
1
1 +
√
2
+
√
3
9 paź 19:49
Eta:
1
(1+
√
2
)−
√
3
1+
√
2
−
√
3
*
=
=
(1+
√
2
)+
√
3
(1+
√
2
)−
√
3
(1+
√
2
)
2
−3
1+
√
2
−
√
3
1+
√
2
−
√
3
√
2
=
=
*
=
3+2
√
2
−3
2
√
2
√
2
=...... dokończ
9 paź 20:14
Karo:
√
2
+ 2 −
√
6
4
9 paź 20:24
Eta:
Widać,że pozbyłeś się niewymierności z mianownika? o to chodziło..... zatem jest ok
9 paź 20:40