Okrąg przechodzący przez wierzchołek kąta ostrego rombu i wierzchołki kątków rozwartych tego
rombu dzieli przekątną rombu na dwa odcinki długości 17 cm i 8 cm. Oblicz pole rombu
Niestety nie wiem co tutaj zrobić
R=8,5, do tego doszedłem, ale nie wiem jak później obliczy długości przekątnych
|AE| = 17, |EC| = 8, |AO| + |OE| = 17, |AO| = |OE| = |OB| = r = 8,5
|AC| = 17 + 8 = 25, |AS| = |SC| = 12,5, |SE| = 12,5 − 8 = 4,5, |OS| = 8,5 − 4,5 = 4
|BS|2 = r2 − |OS|2 = 8,52 − 42 = 56,25 ⇒ |BS| = 7,5, |BD| = 2 * 7,5 = 15
| 1 | ||
Pole rombu P = | * |AC| * |BD| | |
| 2 |