matematykaszkolna.pl
logika ***LOGIC***: CZEŚĆ! Pomagałam tutaj na forum będąc w LO, ale teraz gdy poszłam na studia techniczne... nawet z podstawami czuję się niepewnie. Proszę o 100% poprawne pod wzgl. formalnym rozw. Jak takie ma wyglądać? studia. rok 1. Rozstrzygnąć poprawność zdania:
 x 
a) ∀x>0 ∃a∊ℛ:

<a<x
 2 
9 paź 19:31
Edek:
x 

<a
2 
a<x x<2a a<x a<2a 0<a nie wiem czy o to dokładnie chodzi, ale chyba się zgadza: spr. dla x=2
 3 
1<a<2 → a = np.

2 
9 paź 19:48
***LOGIC***: nie do końca mi pasuje to co napisaleś... mamy udowodnić, że dla każdego x istnieje "a", czyli wyrazić "a" za pomocą "x", nie na odwrót tak jak chyba u Ciebie. Co myślisz o takim: Biorę dowolne, ustalone x∊ ℛ
 x 1 
Szukam "a" takiego aby: a>

i a<x ⇒ a∊(

x, x)⇒ istnieje takie "a" zatem PRAWDA
 2 2 
9 paź 20:01
Edek: dla mnie wszystko ok, to co napisałaś powinno być w porządku gdyż dla każdego x możemy wyszukać takie a, aby podane związki były prawdziwe
9 paź 20:10
logic: ok, teraz mam gorsze i już totalnie nie wiem jak... ∃x∊ℛ ∀y∊ℛ: (x−y)2=x2−y2 próbowałam zaprzeczyć temu twierdzeniu i udowodnić (rozwiązać) (x−y)2≠x2−y2, ale nie wiem jak...
9 paź 20:14
ktb: Na jakim kierunku jesteś?
9 paź 20:15
logic: geodezja, dlaczego pytasz?
9 paź 20:20
logic: a tak na marginesie to już wiem jak tamto zrobić chybaemotka 1. zaprzeczyłam powyższemu zdaniu, rozwiązałam nierówność (x−y)2≠x2−y2 , wyszło mi że y∊R−{0,x} podałam przykład dla x=3 i y=2 zaprzeczenie zdania pierwotnego okazało się prawdą ⇒ zdanie jest fałszywe
9 paź 20:22
ktb: Z czystej, nieskazitelnej ciekawości. Gdybym mógł to bym pomógł, ale to jeszcze nie mój poziom.
9 paź 20:23
logic: licealistą jesteś ktb?
9 paź 20:25
przemek: hej ***LOGIC*** przepraszam że sie wtrącam ale widzę że jestes dobra z matmy. wiesz może jak to rozwiązać log(35−x3)/log(5−x)>3 . bardzo prosze o pomocemotka
9 paź 20:30
think: logic ta formuła mówi że istnieje takie rzeczywiste x dla każdego y że (x − y)2 = x2 − y2 czyli x2 − 2xy + y2 = x2 − y2 2y2 − 2xy = 0 y(y − x) = 0 ⇒ y = 0 lub y = x zresztą pomijam oczywiste x = 0 wtedy y dowolny ale zapisywanie tych cudów nigdy nie było moją mocną stroną,..
9 paź 20:33
think: przemek nie wrzucaj swoich zadań w czyjeś posty. Uprzejmie o to proszę, następny taki wybryk potraktuję blokadą.
9 paź 20:34
przemek: przepraszam jestem nowy nie wiedziałem.
9 paź 20:37
logic: jeśli tylko mnie pamięć nie myli log zawsze jest dodatni, więc nie trzeba robić przypadków mnożąc przez log(5−x)
log(35−x3) 

>3 /*log(5−x)
log(5−x) 
log(35−x3)>3log(5−x) log(35−x3)>log(5−x)3 35−x3>(5−x)3 dalej dasz radęemotka
9 paź 20:38
think: logic pamięć Cię myli
 1 
log10

= ....
 10 
9 paź 20:41
przemek: dzięki logicemotka
9 paź 20:42
logic: think, wydaje mi się, że to co napisałeś dotyczy ∀x∊R ∃y∊R, a nie tak ja w zadaniu, bo rozważasz przypadki dla każdego x i pokazujesz konkretny y=0 lub y=x, a powinien się znaleźć taki x dla którego bez względu na wybrany y równanie będzie prawdą.
9 paź 20:44
logic: think dziękuję, masz rację
 1 
przemek, rzeczywiście trzeba przypadki (...bo np. log10

=−1)
 10 
na przyszłość zakładaj własne wątki, bo się robi zamieszanieemotka
9 paź 20:47