logika
***LOGIC***: CZEŚĆ! Pomagałam tutaj na forum będąc w LO, ale teraz gdy poszłam na studia techniczne...
nawet z podstawami czuję się niepewnie. Proszę o 100% poprawne pod wzgl. formalnym rozw. Jak
takie ma wyglądać?
studia. rok 1.
Rozstrzygnąć poprawność zdania:
9 paź 19:31
Edek: a<x
x<2a
a<x
a<2a
0<a
nie wiem czy o to dokładnie chodzi, ale chyba się zgadza:
spr.
dla x=2
9 paź 19:48
***LOGIC***: nie do końca mi pasuje to co napisaleś... mamy udowodnić, że dla każdego x istnieje "a", czyli
wyrazić "a" za pomocą "x", nie na odwrót tak jak chyba u Ciebie.
Co myślisz o takim:
Biorę dowolne, ustalone x∊ ℛ
| | x | | 1 | |
Szukam "a" takiego aby: a> |
| i a<x ⇒ a∊( |
| x, x)⇒ istnieje takie "a" zatem PRAWDA |
| | 2 | | 2 | |
9 paź 20:01
Edek: dla mnie wszystko ok, to co napisałaś powinno być w porządku gdyż dla każdego x możemy wyszukać
takie a, aby podane związki były prawdziwe
9 paź 20:10
logic: ok, teraz mam gorsze i już totalnie nie wiem jak...
∃x∊ℛ ∀y∊ℛ: (x−y)2=x2−y2
próbowałam zaprzeczyć temu twierdzeniu i udowodnić (rozwiązać) (x−y)2≠x2−y2, ale nie wiem
jak...
9 paź 20:14
ktb: Na jakim kierunku jesteś?
9 paź 20:15
logic: geodezja, dlaczego pytasz?
9 paź 20:20
logic: a tak na marginesie to już wiem jak tamto zrobić chyba

1. zaprzeczyłam powyższemu zdaniu, rozwiązałam nierówność (x−y)
2≠x
2−y
2 , wyszło mi że
y∊R−{0,x} podałam przykład dla x=3 i y=2 zaprzeczenie zdania pierwotnego okazało się prawdą ⇒
zdanie jest fałszywe
9 paź 20:22
ktb: Z czystej, nieskazitelnej ciekawości. Gdybym mógł to bym pomógł, ale to jeszcze nie mój poziom.
9 paź 20:23
logic: licealistą jesteś ktb?
9 paź 20:25
przemek: hej ***LOGIC*** przepraszam że sie wtrącam ale widzę że jestes dobra z matmy. wiesz może jak to
rozwiązać

log(35−x3)/log(5−x)>3 . bardzo prosze o pomoc
9 paź 20:30
think: logic ta formuła mówi że istnieje takie rzeczywiste x dla każdego y że (x − y)2 = x2 − y2
czyli
x2 − 2xy + y2 = x2 − y2
2y2 − 2xy = 0
y(y − x) = 0 ⇒ y = 0 lub y = x
zresztą pomijam oczywiste x = 0 wtedy y dowolny ale zapisywanie tych cudów nigdy nie było moją
mocną stroną,..
9 paź 20:33
think: przemek nie wrzucaj swoich zadań w czyjeś posty. Uprzejmie o to proszę, następny taki wybryk
potraktuję blokadą.
9 paź 20:34
przemek: przepraszam jestem nowy nie wiedziałem.
9 paź 20:37
logic: jeśli tylko mnie pamięć nie myli log zawsze jest dodatni, więc nie trzeba robić przypadków
mnożąc przez log(5−x)
| log(35−x3) | |
| >3 /*log(5−x) |
| log(5−x) | |
log(35−x
3)>3log(5−x)
log(35−x
3)>log(5−x)
3
35−x
3>(5−x)
3
dalej dasz radę
9 paź 20:38
think: logic pamięć Cię myli
9 paź 20:41
przemek: dzięki logic
9 paź 20:42
logic: think, wydaje mi się, że to co napisałeś dotyczy ∀x∊R ∃y∊R, a nie tak ja w zadaniu, bo
rozważasz przypadki dla każdego x i pokazujesz konkretny y=0 lub y=x, a powinien się znaleźć
taki x dla którego bez względu na wybrany y równanie będzie prawdą.
9 paź 20:44
logic: think dziękuję, masz rację
| | 1 | |
przemek, rzeczywiście trzeba przypadki (...bo np. log10 |
| =−1) |
| | 10 | |
na przyszłość zakładaj własne wątki, bo się robi zamieszanie
9 paź 20:47