oblicz wartość wyrażenia dla x= 1(2) i y= -2 U{7}{9}
gabi: | (x−y)(x4−y4) | | 2xy(x3−y3) | |
| − |
| |
| x2−y2 | | x2+xy+y2 | |
9 paź 19:06
M4ciek: Podstaw i policz?
9 paź 19:07
Godzio: tu chodzi o uproszczenie
rozłóż x
4 − y
4 i x
3 − y
3 a połowa Ci się ładnie skróci
9 paź 19:08
gabi: mógłbyś mi bardziej pomóc tzn precyzyjniej prosze
9 paź 19:09
Godzio:
| (x − y)(x2 − y2)(x2 + y2 | | 2xy(x − y)(x2 + xy + y2) | |
| − |
| |
| x2 − y2 | | x2 + xy + y2 | |
dalej sam
9 paź 19:12
gabi: dziekuje bardzo
9 paź 19:19
gabi: mam pytanie doszłąm do postaci :
(x−y)(x2−y2)− 2xy (x−y) i co dalej?
9 paź 19:21
Godzio: no to do złej doszłaś popraw
9 paź 19:27
gabi: dlaczego ? prosze pomóż mi ja nie potrafie:(
9 paź 19:31
Godzio:
(x − y)(x
2 + y
2) − 2xy(x − y) = (x − y)(x
2 + y
2 − 2xy) = (x − y)(x − y)
2 = (x − y)
3
9 paź 19:31
Marta: | 112−(−14)+2*−38 | |
| |
| 112+−14+3*−38 | |
15 wrz 19:39
Marta: | 4 − 3x | | 2 − 5x | |
| ≥ |
| + 5 Jeżeli podzielę to równanie obustronnie przez 15, to tą 5 na |
| 3 | | 5 | |
| | 2 − 5x | |
końcu też muszę pomnożyć, czy przez ułamek |
| wystarczy? |
| | 5 | |
30 paź 23:55