podaj kąt z jakim ciało uderzy o ziemię
Janek: Ciało masie m=10kg zostało rzucone poziomo z wysokości h=40m. Z jaką prędkością uderzy ciało o
ziemię? Jaki kąt tworzy wektor prędkości z podłożem?
Prędkość można łatwo policzyć ze wzoru v=√2gh i wychodzi wtedy20√2.
Ale jak obliczyć ten kąt?
9 paź 18:47
dero2005: poziomo czy pionowo
9 paź 18:49
Godzio:

jaki jest kąt ?
9 paź 18:50
Maniak: metoda superpozycji sie przyda
9 paź 18:50
Godzio: aa poziomo mój błąd
9 paź 18:51
Janek: Nie przepraszam. Zostało rzucone z prędkością Vo=10m/s. Czyli wychodzi, że uderzy o ziemię z
prędkością 30√2. Ale dalej nie wiem jak obliczyć ten kąt,
9 paź 18:52
dero2005: jeżeli poziomo to powinno być podane jaką prędkość poziomą miało ciało albo z jaką siłą
zostało pchnięte
9 paź 18:55
Maniak: cosinus alfa = v poczatkowe/ v końcowe
9 paź 18:55
Janek: dero2005 no podałem ze z 10m/s. Maniak mozesz wytlumaczyc skad to wziales?
9 paź 18:57
dero2005: Trzeba policzyć jaką prędkość pionową uzyska ciało przy ziemi po spadku z 40 m a potem tg alfa=
prędkość pozioma do prędkości pionowej
9 paź 18:58
Maniak:

to u góry to v pocz.
9 paź 19:01
dero2005: Tg alfa = V pion/V pozi przepraszam za pomylkę
9 paź 19:02
Janek: Ale prędkość z jaka uderzy dobrze policzylem?
9 paź 19:03
Maniak: ale ciało nie bedzie spadac pionowo
9 paź 19:04
dero2005: prędkość wypadkowa tw. Pitagorasa
9 paź 19:05
Janek: Ale przy zasadzie zachowania energii to ma znaczenie? Przeciez bedzie mialo na poczatku energie
pot i kin a na koncu tylko kin przed samym uderzeniem. Nie mozna przekształcic wzorow i
liczyc?
9 paź 19:07
dero2005: Cialo będzie spadać z prędkością pionową obliczoną jako spadek swobodny i z prędkością poziomą
równą prędkości początkowej v= 10 m/s .Opory powietrza pomijamy. Wypadkowa tw. Pitagorasa
9 paź 19:08
dero2005: Energia pot zamieni się na prędkość pionową
9 paź 19:10
Janek: Dero2005 to rozwiaz to zadanie jakbys mogl bo juz zglupialem.
9 paź 19:12
Maniak:
9 paź 19:19
Maniak: i nie musisz liczy predkości poziomej wystarczy ze masz pozioma poczatkowa która sie nie
zmienia
9 paź 19:20
Maniak: sorry chodziło o pionowa
9 paź 19:20
dero2005: V pio = √2Hg = √2*40*10
V poz = 10 m/s
Tg alf = V pionV poz
9 paź 19:29
dero2005: V wyp = √Vpoz2+V pio2
9 paź 19:32
dero2005: V wyp = 900 m/s
9 paź 19:47
Maniak: chyba troche za dużo
9 paź 19:53
dero2005: Nie 900 a √900 = 30
9 paź 19:58
dero2005: α =70°31min
9 paź 20:56