Graniastosłupy
jolka: Ktoś mógłby pomóc ?
1. Liczba naturalna parzysta n oznacza liczbę wierzchołków pewnego graniastosłupa.
a) Wyznacz liczbę s ścian i liczbę k krawędzi tego graniastosłupa w zależności od n.
b) Oblicz liczbę ścian i liczbę krawędzi graniastosłupa w przypadku, gdy n=10
9 paź 18:38
Bogdan:

Łatwe.
Jeśli podstawy pewnego graniastosłupa mają m boków, m wierzchołków, m kątów wewnętrznych
(na tym rysunku m = 5), to:
liczba wszystkich wierzchołków tego graniastosłupa w = 2m (tutaj w = 10);
liczba wszystkich krawędzi k = 3m (tutaj k = 15)
liczba wszystkich ścian s = m + 2 (tutaj s = 7)
Twierdzenie Eulera: W wielościanie wypukłym w − k + s = 2 (tutaj 10 − 15 + 7 = 2)
W tym zadaniu liczbę wierzchołków oznaczono nie literką w, ale literką n.
10 paź 01:18
rtrtr: ≤⊂ΩΔhgttδγβδΔΩ∞≤⊂≠
14 cze 14:59