Podaj wzór a_n ciągu: Proszę o odpowiedź. Help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aldo777: Podaj wzór a
n ciągu: Proszę o odpowiedź. Help







Podaj wzór an ciągu:
a) 1,0,1,0...
b)1,3,6,10,15,21...
c)an −prawdopodobieństwo, że w rzucie sześcienną kostką do gry wypadnie n oczek
d)pn −prawdopodobieństwo, że w danym tygodniu będzie n dni deszczowych(przyjąć, że przeciętnie
1 na 5 dni jest deszczowych)
9 paź 18:25
think: a)
a2k + 1 = 1
a2k = 0
b)
a1 = 1
an = an−1 + n
9 paź 18:36
think: albo do a)
an = n(mod2)
9 paź 18:37
9 paź 18:38
think: c) dla n ∊<1,6> n>6 0
9 paź 18:38
think: d − za bardzo jedzie prawdopodobieństwem jak na mój gust więc sobie je odpuszczam
9 paź 18:39
Aldo777: i tak wielkie dzięki
9 paź 18:43