kilka zadań z ciągów
łysy111: zad 1
liczby 1,3x,x
2−1 sa kolejnymi poczatkowymi wyrazami ciagu arytmetycznego oblicz x.
możne ktoś mi pomoc, nie jestem za dobry z matmy...
6x=1+(x
2−1)
x
2−6x=0
x(x−6)=0
x=0 lub x=6

? tyle ze wtedy ten ciąg nie byłby arytmetyczny, bo nie ma stałej różnicy,chyba
zrobiłem źle moze mnie ktos poprawic
zad 2
wyznacz x tak aby podane liczby były kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego
b)4x
2−1,6x+1,x
2+7
tu już nic mi nie wychodzi
zad3
liczby a,b,c tworza w podanej kolejnosci ciag geometryczny. Suma tych liczb jest rowna 93.Te
same liczby w podanej kolejnosci sa pierwszym,drugim,siódmym wyrazem ciągu arytmetycznego
Oblicz a,b,c.
9 paź 18:05
Maniak: a) jest dobrze dla x=0 r=−1 dla x=6 r=17
9 paź 18:11
think: ad 1 no dobrze, bo nie wyliczyłeś r a x

podstaw za x to co Ci wyszło
1
o x = 0
a
1 = 1
a
2 = 3x = 0
a
3 = x
2 − 1 = −1
a 1, 0 , −1 już tworzy ciąg arytmetyczny o r = a
2 − a
1 = 0 − 1 = −1

2
o dla x = 6 analogicznie zrób sam
9 paź 18:14
Aldo777: b)4x2−1+x2+7=12x+2 po przekształceniu, zsumowaniu
5X2−12x+4=0
Δ=144−80=64=82
x1=2
x2=2/5
i podstawiasz oba przypadki pod a1, a2 i a3
i okazuje się, że oba sa prawidłowe
Koniec
9 paź 18:20
9 paź 18:21
Aldo777: Patrzcie lista zadań
9 paź 18:21
Maniak: nie miałem kombinatoryki i prawdopodobieństwa wiec nie pomoge
9 paź 18:29