a co potem jak wylicze to wxw, yw i coś tam jeszcze?
juz wiem jak to się liczy, wylicze x, y i potem co mam zrobić z tym |x|+|y|≤1?
podstawic za x i za y i rozważyć przypadki jak przy rozwiazywaniu nierównośli z wartoscia
bezwzgledna
tylko pamiętaj że musi być warunek W ≠ 0
wyszło różne od zera
mam jeszcze takie jedno skomplikowane zadanko
i mi nie wychodzi. Nie wiem jak to do końca zrobić. Proszę wskazówki
| 3 | 1 | 18 | |||
+ | = | ||||
| 2√x+2 − 1 | 2√x+2 + 1 | 22√ x + 2 −1 |
| 3 | 1 | 18 | |||
+ | = | ||||
| t − 1 | t + 1 | t2 − 1 |
| 3(t + 1) + t − 1 | 18 | ||
= | / * (t − 1)(t + 1) | ||
| (t − 1)(t + 1) | (t − 1)(t + 1) |
Jesteś wielki
!
Dziękuję
nie myślałam, że Ty mi to rozwiążesz, bo tyle pisaniatu było
a takie zadanie ?
Jak to trzeba zrobić?
(√ 7 + √48 )x + (√ 7 − √48 )x = 14
wystarczą jakieś wskazówki jak to rozpisać
Jesteś wielki
!
Dziękuję
nie myślałam, że Ty mi to rozwiążesz, bo tyle pisaniatu było
a takie zadanie ?
Jak to trzeba zrobić?
(√ 7 + √48 )x + (√ 7 − √48 )x = 14
wystarczą jakieś wskazówki jak to rozpisać
| 1 | ||
(2 + √3)x + (2 − √3)x = 14 2 − √3 = | , (2 + √3)x = t | |
| 2 + √3 |
| 1 | ||
t + | = 14 i dalej tak jak zwykłe równanie kwadratowe | |
| t |
o to kolega widać tą samą książkę ma
zresztą ja też ją mam