Działania z pierwiastkami
Yuu: Wartość liczby √9+4√5 − √9−4√5 wynosi:
a) 6
b) 4
c) √18
d) 8√5−6
9 paź 15:35
M4ciek:
(√9+4√5 − √9−4√5)2 = 9+4√5 − 2*√9+4√5√9−4√5 + 9−4√5 = ...
9 paź 15:54
kropka: odp. b)
9 paź 15:54
Yuu:
M4ciek: robiłam Twoją metodą, ale za każdym razem wychodzi mi co innego. Ostatnio wyszło mi 16.
Kropka: Jak to obliczyłeś/aś?
9 paź 16:12
M4ciek: Wiesz co chyba ,zly wzor Ci podalem , sprobuj moze tak:
a2−b2=(a+b)(a−b)
9 paź 16:30
Yuu: Jak dla mnie na to samo wychodzi. Próbuję te wzory skróconego mnożenia, ale jakoś żaden mi nie
pasuje. Może do złych podstawiam − nie wiem.
Nadal czekam na pomoc
9 paź 16:42
Maniak: robisz tak jak m4ciek w drugim od góry i dalej:
=18−2*√9+√80*√9−√80=18−2*√92−√802=18−2*√81−80=18−2*1=16
Musisz jeszcze podniesc wyniki do kwadratu i jest to odp. b)
9 paź 17:00
kropka: to ja napiszę jak to zrobiłam
√9+4√5 − √9−4{5}
pierwszy pierwiastek
wiemy, że 4√5= 2ab czyli ab=2√5
rozpisujemy to jako 2+√5 => po podniesieniu do kwadratu wyjdzie Ci 9
drugi pierwiastek
wiemy, że −4√5= 2ab czyli ab=−2√5
rozpisujemy to jako √5−2 => po podniesieniu do kwadratu wyjdzie Ci 9
√(2+√5)2−√(√5−2)2=2+√5−√5+2= 4
9 paź 17:40