Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu
xxx: Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomiany w(x)=8x4+2x3−27x2−6x+9 wiedząc że liczby √3 i
−√3 są pierwiastkami tego wielomianu.
9 paź 13:08
xxx: Po wyliczeniach wyszła mi Δ=36+32√3 i nie wiem jak z tego obliczyć miejsce zerowe
9 paź 14:10
xxx: Jak mam obliczyć miejsca zerowe?
9 paź 15:35
Bogdan:
W(x) = (x − √3)(x + √3)(8x2 + ax + b) ⇒ W(x) = (x2 − 3)(8x2 + ax + b)
W(x) = 8x4 + ax3 + (b − 24)x2 − 3ax − 3b
Oblicz a oraz b porównując odpowiadające sobie współczynniki
9 paź 15:46
xxx: Nie rozumiem Twoich zapisów. Dlaczego mam liczyć jakieś a i b jak mam x obliczyć?
9 paź 16:11
Bogdan:
W(x) = 8x
4 + 2x
3 − 27x
2 − 6x + 9
W(x) = 8x
4 + ax
3 + (b − 24)x
2 − 3a
x − 3b
Przy x
3 mamy a oraz liczbę 2, czyli a = 2
Wyraz wolny −3b = 9 ⇒ b = −3
Wstawiamy a = 2 oraz b = −3 do 8x
2 + ax + b i otrzymujemy wielomian
W(x) = (x
2 − 3)(8x
2 + 2x − 3)
Wyznaczamy pierwiastki czynnika 8x
2 + 2x − 3:
Δ = 4 + 96 = 100,
| | −2 − 10 | | −12 | | 3 | | −2 + 10 | | 1 | |
x = |
| = |
| = − |
| lub x = |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 4 | | 16 | | 2 | |
Są to właśnie pozostałe pierwiastki podanego wielomianu.
Przedstawiłem jeden ze sposobów rozwiązania tego zadania. Innym sposobem jest
podzielenie wielomiany W(x) przez (x
2 − 3).
9 paź 23:32