pomoc wychodzi mi inny wynik niz w odpowiedziach:(
Dawid: Dane sa wielomiany W(x) = −8x+4 , P(x) = x² + 2x − 1 i Q(x) = 5x³ −x+4 Wielomian 14 W (x)
P (x) −Q(x)) mozna zapisac w postaci:
A. 10x4 +7x3 +5x2 −13x−5
B. 10x4 −7x −5x2 +13x −5
C. 10x4 − 7x3 +5x2 −13x +5
D. 10x4 +7x3 − 5x2 +13x −5
9 paź 12:45
9 paź 12:46
Dawid: kolego wyzej wychodzi mi taki wynik
¼(−8x+4)*(x² + 2x − 1)−(5x³ −x+4)=
¼(−8x³−16x²+8x+4x²+8x−4)−(5x³ −x+4)=
¼(−8x³−12x²+16x−4)−(5x³ −x+4)=
−2x³−3x²+4x−1−5x³+x−4=−7x³−3x²+5x−5
9 paź 12:47
Kejt: powinno być:
| 1 | |
| *(−8x+4)*(x2 + 2x − 1−(5x3 −x+4))= |
| 4 | |
9 paź 12:53
Dawid: to przeciez wyjdzie taki sam wynik bo to to smao..
9 paź 13:12
Kejt: nie.. zobacz na nawiasy..
9 paź 13:16
Dawid: ahaa juz wiem nawiasy..hmm ale mnozymy to tak samo prawda?
9 paź 13:19
Kejt: najpierw odejmujesz od siebie to w nawiasach, a potem mnożysz.
9 paź 13:46
Dawid: hyh to i tak nie wychodzi mi zaden z tych wynikow

maskara
9 paź 14:39
Dawid: juz wiem zrobilem blad w przepisaniu zadania... juz kumam czace

dzieki koles juz mam
rozwiazane

super
9 paź 14:43
Dawid: prawidlowo powinno byc zadanie tak
Dane sa wielomiany W(x) = −8x+4 , P(x) = x² + 2x − 1 i Q(x) = 5x³ −x+4
Wielomian 1/4 W (x) (P (x) −Q(x)) mozna zapisac w postaci:
A. 10x
4 +7x
3 +5x
2 −13x−5
B. 10x
4 −7x −5x
2 +13x −5
C. 10x
4 − 7x
3 +5x
2 −13x +5
D. 10x
4 +7x
3 − 5x
2 +13x −5
zgubilem nawias
9 paź 14:43
Kejt: jestem ona.. tak w ogóle
9 paź 14:44
Kejt: wiedziałam, że to odejmowanie powinno być w nawiasie

dlatego tak Ci to potem poprawiłam
9 paź 14:44
krychaaaaaa: hehehe aaa to przepraszam bardzo cie kolezanko

dzieki wielkie juz jaze teraz spojzalem do ksiazki
9 paź 14:48