całki
greg: prosze o pomoc w obliczeniu całki prosilbym przy okazji o wytlumaczenie z gory dziekuje
∫ x2e3x dx
9 paź 12:45
greg: czy wynikiem bedzie (x3/3)+e3x
9 paź 12:51
AS:
Na pewno nie − znajdź pochodną wyniku i porównaj z tematem.
9 paź 13:34
greg: moglbys mi to przedstawic po koleji jak powinno wygladac
9 paź 14:36
AS: Obliczaj przez części
J = ∫x
23
3xdx
u = x
2 dv = e
3xdx
J = u*v − v*du
| | 1 | | 2 | |
J = x2* |
| e3x − |
| ∫x*e3xdx |
| | 3 | | 3 | |
Ponownie zastosuj tę metodę do obliczenia drugiej całki
Nie zapomnij w wyniku dopisać + C
9 paź 15:03
AS: Korekta
W drugim wierszu od dołu winno być
J = u*v − ∫v*du
9 paź 15:08