Pomocy -PRAWDOPODOBIENSTWO
Andrew: Mam zadanie, z którym nie moge sie uporac
Trzej strzelcy S1, S2, S3 strzelaja jednoczesnie i niezaleznie do tej samej tarczy z
prawdopodobienstwami odpowiednio rownymi 0,8; 0,7; 0,6.
Jaka jest szansa, ze:
a) tarcza zostanie co najmniej raz trafiona
b) tarcza zostanie co najwyzej raz trafiona
c) tarcza zostanie dokladnie dwa razy trafiona
Prosze o pomoc


9 paź 12:33
Ломоно́сов: Wprowadźmy oznaczenia
S1 − pierwszy strzelec
S2 − drugi strzelec
S3 − trzeci strzelec
t − trafienie 1. strzelca
~t − spudłowanie 1. strzelca
t' − trafienie 2. strzelca
~t' − spudłowanie 2. strzelca
t''− trafienie 3. strzelca
~t'' − spudłowanie 3. strzelca
Dla S1
P1(t) = 0,8 ⇒ P1(~t) = 1− P1(t) = 0,2
Dla S2
P2(t') = 0,7 ⇒ P2(~t') = 1− P2(t) = 0,3
Dla S3
P3(t'') = 0,6 ⇒ P3(~t'') = 1 − P3(t) = 0,4
Z treści zadania wiemy, że zdarzenia są niezależne
a) tarcza zostanie co najmniej raz trafiona
Zdecydowanie łatwiej będzie nam policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.
Zdarzenie przeciwne − tarcza nie została ani razu trafiona
P(~t, ~t', ~ t'') ⇒ z niezależności zdarzeń wiemy, że:
P(A ∩ B ∩ C) = P(A)*P(B)*P(C)
Zatem P(~t, ~t', ~ t'') = P1(~t) * P2(~t') * P3(~t'') = 0,2 * 0,3 * 0,4 = 0,024
Tak więc szansa trafienia tarczy co najmniej raz będzie równa: 1 − 0,024 = 0,976
b) tarcza zostanie co najwyzej raz trafiona
Zilustrujmy to zdarzenie:
P(t, ~t' ,~t'') ⇒ P1(t) * P2(~t') * P3(~t'') = 0,8 * 0,3 * 0,4 = 0,096
P(~t, t',~ t'') ⇒ P2(t') * P1(~t) * P3(~t'') = 0,7 * 0,2 * 0,4 = 0,056
P(~t, ~ t', t'') ⇒ P3(t'') * P1(~t) * P2(t') = 0,6 * 0,2 * 0,3 = 0,036
P(~t, ~t', ~t'') ⇒ 0,024 (z poprzedniego podpunktu)
Tak więc szansa trafienia tarczy co najwyzej raz będzie równa:
0,096 + 0,056 + 0,036 + 0,024 = 0,212
c) tarcza zostanie dokladnie dwa razy trafiona
Ponownie zilustrujmy to zdarzenie:
P(t, t' ,~t'') ⇒ P1(t) * P2(t') * P3(~t'') = 0,8 * 0,7 * 0,4 = 0,224
P(t,~t', t'') ⇒ P1(t) * P2(~t') * P3(t'') =0,8 * 0,3 * 0,6= 0,144
P(~t, t', t'') ⇒ P1(~t) * P2(t') * P3(t'') = 0,2 * 0,7 * 0,6 = 0,084
Tak więc szansa, że tarcza zostanie dokladnie dwa razy trafiona jest równa:
0,224 + 0,144 + 0,084 = 0,452
9 paź 13:56
Andrew: Dzieki wielkie!
9 paź 14:14