matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność wielomianowa
weronika:
Nierówność wielomianowa, pomóżcie mi proszę
x
3
+7x
2
+5x−6≥0
9 paź 12:22
asv:
(x
3
+7x
2
+5x−6)=(x
2
+x−1)(x+6) [schemat hornera] x=−6 ∨ x=1/2 (−1−
√
5
) ∨ x = 1/2 (
√
5
−1) [miejsca zerowe] dalej już chyba dasz radę
9 paź 12:51
weronika:
dziękuję
9 paź 13:41